SKV gaat glasvezel aanleggen in Pekela

Overal wordt volop gewerkt aan de aanleg van glasvezelnetwerken
Overal wordt volop gewerkt aan de aanleg van glasvezelnetwerken © Kim van Dam/ANP
Het Veendammer kabelbedrijf SKV gaat uitbreiden naar de gemeente Pekela en daar een glasvezelnetwerk aanleggen. Het is de bedoeling dat alle zesduizend percelen in Nieuwe Pekela, Oude Pekela, Boven Pekela en de buitengebieden op glasvezel worden aangesloten.
SKV gaat hiervoor samenwerken met het Hilversumse bedrijf Glasdraad, dat op dit moment al glasvezel aanlegt in de gemeenten Oldambt, Stadskanaal, Westerwolde en Westerkwartier. SKV en Glasdraad gaan in Pekela samenwerken onder naam GlasVezel Pekela. Ze willen in april 2023 starten met de uitrol. De aanleg van de kabels gaat zo'n anderhalf jaar duren.

Informatiecampagne

Donderdagmiddag werd in het gemeentehuis in Pekela het startsein gegeven voor een informatie- en aanmeldcampagne. De komende tijd wordt onder meer een krant verspreid en worden informatieavonden gehouden. Tot en met februari volgend jaar kunnen inwoners van Pekela zich aanmelden als ze een glasvezelaansluiting in huis willen. De aanleg is gratis. Later aanmelden kan ook, maar dan worden er aansluitkosten in rekening gebracht.
GlasVezel Pekela benadrukt dat klanten niet verplicht zijn om daadwerkelijk diensten af te nemen als hun woning of bedrijfspand op het netwerk is aangesloten. Volgens het bedrijf krijgen klanten straks 'een ruime keuze van providers met vele diverse abonnementen'.

Muntendam nog dit jaar verglaasd

SKV legde eerder al zelfstandig glasvezelnetwerken aan in Veendam en Wildervank. Nog dit jaar wordt bovendien de aanleg van een netwerk met 2200 aansluitingen in Muntendam afgerond. Hiervoor heeft volgens SKV 95 procent van de huishoudens en bedrijven in het dorp zich aangemeld.
Ook elders in de provincie wordt hard gewerkt aan de aanleg van snel internet. Zo legt KPN Netwerk glasvezel aan in verschillende stadsdelen in Groningen, zoals de noordelijke stadswijken en Meerstad. DELTA Netwerk is bezig in de gemeenten Eemsdelta, Midden-Groningen en Stadskanaal. ViberQ is actief in gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta.
De aanleg van de glasvezelnetwerken betekent forse concurrentie voor kabelbedrijf Ziggo, dat zijn marktaandeel landelijk ziet teruglopen.