Hou sinterklaas en kerst betaalbaar: 'Wees niet bang de dingen anders aan te pakken'

Monica Helbig
Monica Helbig © RTV Noord
De dure feestdagen staan weer voor de deur. Het worden weken waarin het geld de portemonnee uitvliegt als je niet oppast. Geen sinterklaas en kerst dit jaar dan maar? Volgens budgetcoach Monica Helbig zijn er manieren om de feestdagen betaalbaar te houden.
In jaren waarin de prijsstijgingen stukken minder zijn, bezorgt de feestmaand december heel wat mensen in januari een financiële kater. Met de torenhoge inflatie van nu zijn de kopzorgen in veel gezinnen over de feestdagen nog een stuk groter.
Ik kan nu aankomen met bespaartips, zoals: koop nu alvast afgeprijsd vlees voor de gourmet en doe dat in de vriezer, maar het zit hem in andere dingen. De sleutel om de feestdagen betaalbaar te houden, zit in je eigen gedachten over hoe je altijd de dagen in december vierde en in de sociale druk. Jij kunt namelijk gewoon helemaal zelf kiezen hoe je jouw feestdagen wilt doorbrengen.

Wat vind je belangrijk?

Begin eens met nadenken over wat belangrijk voor jou is op deze dagen. Vaak is dat het samenzijn met geliefden. Het eten en de cadeaus zijn leuk, maar ze zijn bijzaak. Het goede nieuws is dat samenzijn gratis is, betaalbaarder krijg je het niet. In de loop van de jaren zijn er gewoonten ontstaan: uitgebreid en luxe eten, elkaar (dure) cadeaus geven. Dat hoef je niet te blijven doen.
Een cadeau van een tientje met aandacht en liefde gekocht, is ook prima
Budgetcoach Monica Helbig
Ik schrik soms van wat mensen uitgeven aan cadeaus voor elkaar en voor de kinderen. Maar of je leuke feestdagen hebt, hangt echt niet af van de prijs van de cadeaus. Het uitzoeken van cadeaus voor elkaar is meer waard dan wat een cadeau kost. Een cadeau van een tientje met aandacht en liefde uitgezocht en gegeven is ook prima.
Ook kun je spelen met de hoeveelheid cadeaus. Mijn eigen zoon had na vier cadeautjes uitpakken meer belangstelling voor het inpakpapier dan voor de cadeaus zelf. We hebben daarom een maximaal aantal cadeautjes ingesteld. Met kerst kopen de volwassenen één cadeau van maximaal twintig euro en daar doen we een spel mee. Hartstikke gezellig.

Pan soep met broodjes

De andere grote kostenpost van de feestdagen is het eten en drinken. Ook hier kun je andere keuzes maken. Wie heeft bepaald dat een grote pan soep met broodjes niet kan met kerst, of hamburgers met patat? Dat je in een luxe restaurant uit eten moet in plaats van in een fastfoodrestaurant? Doe je eigen ding.
Je hoeft ook niet alles te vieren. Kies wat je wilt vieren en wat niet. Je kunt sinterklaas overslaan en maar één kerstdag iets feestelijks doen. Niemand verplicht je alles te vieren. Kinderen kun je prima uitleggen dat je niet alles uitgebreid viert. Die hebben daar al snel begrip voor.

Tegenstribbelen

Wanneer je bovenstaande leest, komen er waarschijnlijk allerlei gedachten op. Dat zijn je eigen overtuigingen, je mindset. Omdat je het altijd zo deed, ben je dat normaal gaan vinden en alles wat nu afwijkt is abnormaal. Daar verzet je je tegen.
Maar ik beloof je dat je net zulke leuke feestdagen kunt hebben wanneer je andere keuzes maakt. Probeer het maar eens. Misschien zal er iemand in je gezin of familie tegenstribbelen, want de sociale druk is groot en komt van alle kanten.

Druk van buiten

Want misschien koopt je broer wel altijd dure cadeaus voor zijn kinderen en heb jij het gevoel dat jij dat ook moet doen. Vriendjes op school gaan uitgebreid uit eten met kerst en jij wilt met je gezin niet achterblijven. Maar is het wel achterblijven? Of is het gewoon je eigen bewuste keuzes maken op basis van wat jij belangrijk vindt? Er is altijd wel iemand bij die meer doet en kan en bij wie je achterblijft. Dat is helemaal oké.
Kortom, betaalbare feestdagen heb je zelf in de hand. Maak keuzes en wees niet bang de dingen anders aan te pakken.
Monica Helbig is eigenaar van het bedrijf Cijfers & Centen. Ze geeft financiële coaching en training.