Aangepast ontwerp Werelderfgoedcentrum Waddenzee gepresenteerd: 'De aanhouder wint'

Het Werelderfgoedcentrum komt in de haven van Lauwersoog
Het Werelderfgoedcentrum komt in de haven van Lauwersoog © Architectenbureau Dorte Mandrup
Het aangepaste ontwerp van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee is vrijdagmiddag gepresenteerd. Het nieuwe gebouw in Lauwersoog gaat onderdak bieden aan het Zeehondencentrum, dat nu nog in Pieterburen staat.
Ook komen er ruimtes voor onder meer exposities, onderzoek en horeca. De plannen moesten worden aangepast omdat de bouwkosten zijn gestegen en omdat het oorspronkelijke ontwerp te hoog was.
'Alle seinen staan nu gelukkig op groen', zegt initiatiefnemer Niek Kuizenga, directeur van stichting WEC-W en tevens het Zeehondencentrum. 'Het Werelderfgoedcentrum biedt een nieuwe plek om het goede werk van Zeehondencentrum Pieterburen toekomstgericht te kunnen voortzetten en verder te verbreden.'
Initiatiefnemer Niek Kuizenga laat de aangepaste plannen zien
Initiatiefnemer Niek Kuizenga laat de aangepaste plannen zien © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De initiatiefnemers hebben vrijdag een honderdtal gasten uitgenodigd voor een boottocht over de Waddenzee om het aangepaste ontwerp te presenteren.

Aangepaste plannen

In juni werd bekend dat het nieuwe Werelderfgoedcentrum 43,7 miljoen euro ging kosten, 17,4 miljoen euro meer dan begroot. Het gebouw was fors duurder geworden door de gestegen bouwkosten. Stichting WEC-W, verantwoordelijk voor het bouwproject, moest op zoek naar een manier om de gestegen kosten te dekken. Drie weken geleden werd bekend dat de financiering rond is, weliswaar met de nodige aanpassingen aan het gebouw omdat het anders te duur werd.
Het Zeehondencentrum krijgt ook een plek in het nieuwe Werelderfgoedcentrum
Het Zeehondencentrum krijgt ook een plek in het nieuwe Werelderfgoedcentrum © Architectenbureau Dorte Mandrup
Het Deense architectenbureau Dorte Mandrup heeft zaken veranderd in het ontwerp. 'In de afgelopen jaren zijn er veel ontwerpen geweest. In het vorige ontwerp was veel hout te zien, de zeehonden-bassins zaten op het dak, er was een kelder met allerlei machines en er was een spectaculair trappenlandschap. Dat is allemaal aangepast', vertelt Kuizenga.
Het nieuwe gebouw moet jaarlijks 125.000 bezoekers gaan trekken. 'Dat gaan ons zeker lukken. Het Zeehondencentrum trekt nu jaarlijks 80.000 à 90.000 bezoekers. Op deze centrale plek tussen twee parken, Lauwersmeer en Schiermonnikoog plus de Waddenzee, gaat er zeker weten veel publiek op ons afkomen. Er is hier ongelofelijk veel te doen', aldus de directeur van het Zeehondencentrum.
De baden voor de zeehonden zijn verplaatst en zijn niet meer op de hoogste etage te vinden
De baden voor de zeehonden zijn verplaatst en zijn niet meer op de hoogste etage te vinden © Architectenbureau Dorte Mandrup
In de eerste plannen zou er een gebouw van dertig meter hoog komen, dat is ook aangepast. Kuizenga is blij dat alle hobbels nu genomen zijn en er binnenkort gestart wordt met de bouw: 'Kijk naar het Forum Groningen. Dat is er ook niet zonder slag of stoot gekomen. De aanhouder wint, ik heb een positieve instelling. Ik ben blij met alle steun die we hebben gekregen en dat we nu tot dit punt gekomen zijn'.

Boottocht was bedankje

De boottocht was bedoeld als bedankje voor de partijen die het project financieren. Onder hen zijn het Waddenfonds, de gemeente Het Hogeland, de Provincie Groningen, het Nationaal Programma Groningen, het fonds Water en Vis, de Waterschapsbank en Zeehondencentrum Pieterburen.
Het oude ontwerp van het Werelderfgoedcentrum
Het oude ontwerp van het Werelderfgoedcentrum © Illustratie architectenbureau Dorte Mandrup
In het Werelderfgoedcentrum moet het verhaal van het Waddengebied worden verteld, het enige natuurlijke werelderfgoed binnen de Nederlandse landsgrenzen. 'Daar gaan we ons sterk voor maken met alle enthousiaste mensen die bij dit project betrokken zijn', zegt Kuizenga.
Het nieuwe ontwerp van het Werelderfgoedcentrum
Het nieuwe ontwerp van het Werelderfgoedcentrum © Illustratie architectenbureau Dorte Mandrup

Stikstof geen obstakel

Als het gaat om de stikstofdiscussie verwacht stichting WEC-W geen problemen. Onlangs is de discussie weer opgelaaid over bouwen bij natuurgebieden en de stikstof die daarbij vrijkomt. Het natuurgebied Lauwersmeer en de Waddenzee liggen namelijk op steenworp afstand van de locatie. De provincie Groningen verwacht ook dat het bouwproject gewoon van start kan gaan.
De bouw van het Werelderfgoedcentrum start in het voorjaar van 2023. De verwachting is dat het centrum in het voorjaar van 2025 open kan gaan.