Omstreden zonnepark Alteveer wil pijn verzachten met geld

Het zonnepark in Alteveer ligt naast een autosloperij
Het zonnepark in Alteveer ligt naast een autosloperij © LC Energy
De initiatiefnemers van het omstreden zonnepark in Alteveer doen een onbekend bedrag in een geldpot die ten goede komt aan initiatieven in het dorp.
Hiervoor is een gloednieuwe stichting Dorpsfonds Alteveer opgericht. Het fonds wil financieel bijdragen aan projecten en activiteiten op het gebied van leefbaarheid, sociale samenhang en duurzaamheid. Zonneparkexploitant LC Energy en de stichting willen niet bekendmaken hoeveel geld er in de pot zit.

Verplichting gemeente Stadskanaal

De geldpot is een gevolg van een beleidskeuze van de gemeente Stadskanaal. Die verordonneerde initiatiefnemers van zonneparken om geld voor de samenleving beschikbaar te stellen, om zo de mogelijke overlast als gevolg van de zonneparken te verlichten.
De stichting Gebiedsfonds Stadskanaal op Zon ging Alteveer al voor. In dat fonds zat in eerste instantie 900.000 euro, dat werd uitgekeerd aan vele stichtingen en verenigingen in Stadskanaal en omliggende dorpen. Onder meer museumspoorlijn STAR, voetbalvereniging SV Mussel en tennisvereniging MTC Musselkanaal ontvingen een substantieel bedrag uit dat fonds. Ook het beweegpark in Alteveer kreeg geld uit dit fonds.

Verenigingen kunnen aanvraag indienen

Het is goed denkbaar dat het fonds in Alteveer ook voor dergelijke lokale verenigingen de portemonnee trekt. Zij kunnen een aanvraag indienen bij stichting Dorpsfonds Alteveer.
De stichting stelt wel een voorbehoud: individuele inwoners kunnen geen aanspraak maken op een bijdrage.

Gekapt bos wordt herplaatst

De aanleg van het zonnepark in Alteveer is omstreden. De PvdA in Stadskanaal trok eerder fel van leer en sprak van ‘wildwestpraktijken’, nadat bleek dat drie omwonenden die aanvankelijk tegen waren, na een compensatie van 15.000 euro opeens voor aanleg bleken te zijn.
De Partij voor de Dieren stelde Statenvragen over de kwestie, nadat bleek dat de helft van het bos bij Alteveer moest worden gekapt om de aanleg van het zonnepark mogelijk te maken. De ontwikkelaar en de provincie Groningen sloten echter een akkoord: de omvang van het gekapte bos wordt elders in de provincie herplaatst.