Krijgt Hoogezand een boulevard langs het Winschoterdiep?

De entree van Hoogezand vanaf de A7
De entree van Hoogezand vanaf de A7 © Jeroen Willems/RTV Noord
De gemeente Midden-Groningen wil de entree van Hoogezand vanaf de A7 de komende jaren verfraaien met een boulevard waar kan worden gerecreëerd. Dat blijkt uit de eerste schetsen die staan in de gebiedsvisie voor de herstructurering van Hoogezand-Noord en de wijkvernieuwing van het naastgelegen Noorderpark.
De gemeente concentreert zich in de plannen eerst op de Spilbergenkade. Het braakliggende terrein langs het Winschoterdiep oogt vervallen en is alles behalve een visitekaartje voor Hoogezand. De gemeente wil het gebied zo snel mogelijk omtoveren tot een aantrekkelijke kade waar mensen in de toekomst kunnen wandelen en fietsen. Ook moet er woningbouw komen en veel groen.
De Spilbergenkade aan het Winschoterdiep in Hoogezand
De Spilbergenkade aan het Winschoterdiep in Hoogezand © Jeroen Willems/RTV Noord

Kansen pakken

Het is de bedoeling dat de boulevard helemaal door gaat lopen tot aan de plek waar Agrifirm zit. Meerdere bedrijven, die nu nog een plek hebben aan het Winschoterdiep, zullen moeten verkassen. Volgens projectleider Jan Kleine gaat het om kansen pakken.
'Op het moment dat die ondernemer toe is aan een nieuwe stap, dan heb je een gesprek. Als een ondernemer zegt: laat mij even zitten, want ik weet niet wat mijn perspectief is of ik zit hier nog goed en we kunnen we het eerst inpassen, dan is dat ook prima', zegt Kleine.

Welkoop

Het eerste bedrijf naast de Spilbergenkade is tuincentrum Welkoop. Na de brand in 2017 zag de gemeente het bedrijf graag op een andere plek in Hoogezand verrijzen, maar Welkoop kwam terug in een tijdelijke locatie. Die winkel staat nu gelijk naast de Spilbergenkade, de plek waar het vorige pand is afgebrand. Er loopt op dit moment nog een juridische procedure tussen de gemeente en de directie van Welkoop over de plek, maar ondertussen spreken beide partijen ook met elkaar.
'We zijn in gesprek om die tijdelijkheid te verlengen, een soort verlengd overgangsrecht. We spreken dan af dat Welkoop daar voor een jaar of tien of twintig blijft zitten. En als ze weggaan, komt er niet een nieuwe bestemming detailhandel op dat stuk, want dat past niet langer in het beleid van de gemeente', zegt projectleider Kleine.
Tuincentrum Welkoop aan het Winschoterdiep in Hoogezand
Tuincentrum Welkoop aan het Winschoterdiep in Hoogezand © Jeroen Willems/RTV Noord

Doorkijkjes

Heel concrete plannen voor de rest van de wijk zijn er nog niet. De gemeente zit wel te denken aan doorkijkjes richting het Winschoterdiep en veel extra groen om ook het gebied in de zomer wat verkoeling te geven. Het park blijft een prominente plek innemen. De gemeente is in gesprek met de Cruyff-foundation om het bewegen en sporten aantrekkelijk te maken in de wijk. Verder zal het benzinestation aan de Kerkstraat verdwijnen.

Yuppenbuurt?

Woningstichtingen gaven eerder al aan dat er binnen enkele jaren tweehonderd huizen gesloopt zullen worden in de wijk. 'Hoe groot is de kans dat deze mensen terugkomen in deze wijk?', vroeg raadslid Hendrik Loots van GemeenteBelangen zich af. 'Kunnen die mensen straks deze woningen wel betalen? Of wordt het echt zo'n yuppenbuurt?'
Volgens projectleider Kleine hoeven de huidige inwoners van de wijk zich geen zorgen te maken. De helft of nog meer van de huizen die in het gebied worden gebouwd, vallen straks onder sociale woningbouw. Kleine zegt dat er ook afspraken zijn gemaakt met de woningcorporaties. 'Als mensen in de wijk willen blijven wonen, gaan we ook echt onze stinkende best doen, zodat ze in die wijk kunnen blijven wonen', zegt Kleine.

Informatiebijeenkomst

Op 30 november wordt de gebiedsvisie besproken met omwonenden en belanghebbenden tijdens een inloopbijeenkomst. De plannen worden naar verwachting volgend jaar voor de zomer voorgelegd aan de raad.