Kickboksers De Jong en Meijer gaan voor wereldtitel met steun van dezelfde fans

Dajenka Meijer(links) deelt een trap met het been uit aan Sarèl de Jong
Dajenka Meijer(links) deelt een trap met het been uit aan Sarèl de Jong © RTV Noord/Henk Elderman
'Als het goed is dan heb ik zaterdagavond twee wereldkampioenen', zegt Denis van der Giessen. De kickbokstrainer uit Meedhuizen zet de druk er voor zichzelf vol op. Tegelijkertijd geldt dat ook voor de twee vechtsters die hij begeleidt. Sarèl de Jong weet al wat het is om zich naar een wereldtitel te knokken. Dajenka Meijer strijdt voor het eerst in de boksring om de beste te worden.
Het is druk in de knusse sporthal van Meedhuizen. Van der Giessen heeft alle kickboksers op hetzelfde tijdstip gepland. Het oog valt bij binnenkomst meteen op twee kickboksers: De Jong uit Meedhuizen en Meijer uit Kiel-Windeweer.

Klappen uitdelen

Bij de laatste training staan ze in het midden van de dojo tussen heel veel andere trainende kickboksers. Het laat zien dat de vechtsport nog steeds populair is, ook in Groningen. Van der Giessen legt de oefeningen uit en telt af na een korte pauze. 'Drie, twee, één', buldert hij door de zaal. De Jong en Meijer kunnen haast niet wachten om wat klappen aan elkaar uit te delen. Vanzelfsprekend wel met de rem erop.

Rem eraf

Die rem mag er zaterdagavond af in MartiniPlaza. Meijer komt als eerste in actie. Ze vecht om de vacante wereldtitel in de open gewichtsklasse boven 66 kilogram. Een kleine drie uur later is het de beurt aan de Jong om haar titel te verdedigen in de klasse tot 61 kilogram. 'Ik ga Dajenka natuurlijk aanmoedigen. Ik sluit mezelf pas anderhalf uur voordat mijn partij is helemaal af in de kleedkamer voor de warming up. Ze gaat me dus wel horen', zegt De Jong.
Sarèl de Jong en Dajenka Meijer zijn maatjes binnen en buiten de boksring
Sarèl de Jong en Dajenka Meijer zijn maatjes binnen en buiten de boksring © RTV Noord/Henk Elderman

Stevig op de troon

Sinds Meijer onderdeel uitmaakt van Team Van der Giessen zijn de twee onafscheidelijk. De vrouwen hebben hetzelfde doel: de beste worden en blijven. De Jong heeft dat al bewezen. Ze zit stevig op haar troon in de genoemde categorie. Al voor de derde keer probeert een ander kickbokster haar te onttronen. Het lukt haar steeds niet.
'In de voorbereiding is het natuurlijk ideaal want je werkt allebei naar een wereldtitel toe. Sarèl kan mij heel goed steunen in hoe je de spanning opbouwt. Ook na de trainingen zitten we vaak bij elkaar. Al pratende merk ik dat we dezelfde struikelblokken tegenkomen', vertelt Meijer die baat heeft bij het sparren met De Jong. 'Zij moet het onder andere hebben van haar snelheid. Ik ben wat statischer, maar door met Sarèl te trainen word ik ook sneller in de ring.'

Zelfverzekerd

Een ander verschil is dat Meijer robuuster is, maar ook zij is in staat om rake klappen en trappen uit te delen. En daarbij komt nog de agressieve blik in de ogen. 'Als je in de ogen van Dajenka kijkt, wordt je er bang van', ervaart Van der Giessen. 'Ze is een trainingsbeest, super technisch en heeft een mooie draaitrap. En net als Sarèl is het altijd maar gaan.'
De kans op succes is daarom best wel aanwezig. Een paar maand geleden won Meijer ook al een keer in MartiniPlaza, maar het gevecht om de wereldtitel brengt net wat meer spanning teweeg. 'Ik probeer me daar wel voor af te sluiten, maar natuurlijk zit het wel in je achterhoofd dat er een wereldtitel op het spel staat. Het is voor mij een partij op zich en die moet gewonnen worden', is Meijer zelfverzekerd.

Supporters

Steun krijgt ze van supporters op de goed gevulde tribunes in MartiniPlaza. Van der Giessen heeft veel kaarten aan de man kunnen brengen. De fans zullen zich zoals altijd laten horen bij de opkomst en tijdens de partij. Bij winst of verlies staan ze ook weer klaar om hun heldinnen op te vangen. 'Dat is het voordeel als je bij dezelfde sportschool traint. De supporters van Sarèl zijn ook naar mij toegetrokken. In de ring merk ik er niet zoveel van, maar als ik de filmpjes zie na afloop zijn ze altijd fantastisch. Iedereen komt naar je toe en dat is geweldig', zegt Van der Giessen.