Code rood voor Groningse dorpshuizen: 'De vraag is of je zoveel geld voor gas wil betalen'

Dorpshuis Op de Welle in De Wilp
Dorpshuis Op de Welle in De Wilp © RTV Noord/Jan Been
De provincie en gemeenten moeten dorpshuizen te hulp schieten om het hoofd boven water te houden tijdens de huidige energiecrisis. Die oproep doet Groninger Dorpen, de belangenbehartiger en samenwerkingsorganisatie van het platteland. Dorpshuis Op de Welle in De Wilp is zo'n dorpshuis dat in nood dreigt te raken als verdere overheidssteun uitblijft.
Groninger Dorpen deed onderzoek naar de energiestress die leeft onder 86 buurt- en dorpshuizen in onze provincie. Daaruit blijkt dat het gemiddelde maandbedrag voor energiekosten op 945 euro lag, maar inmiddels is gestegen naar 1.681 euro. Dat is een stijging van 78 procent, maar er zijn ook uitschieters van meer dan 300 procent.
Groninger Dorpen directeur Hielke Westra maakt zich dan ook zorgen over die ontwikkeling. 'Ik denk dat dit best alarmerend is. We hebben net corona achter de rug en de reserves zijn daardoor ook opgegaan. Nu komt de volgende crisis voorbij. Waar buurt- en dorpshuizen veelal warmte geven aan inwoners, daar staan ze nu zelf in de kou.'

Voorschot is omhoog geschoten

Westra heeft van ruim 75 procent van de buurt- en dorpshuizen gehoord dat er financiële problemen gaan ontstaan in de nabije toekomst. In De Wilp vrezen ze daar ook voor. Het bestuur heeft besloten om dit jaar de deuren sowieso niet te sluiten, maar dat kan veranderen als er geen extra steun hun kant op komt. Sinds oktober is de energierekening van 1200 euro per maand naar 4700 euro gegaan. Onhoudbaar, zo zegt bestuurslid Wilma Nabring.
'Als wij geen financiële bijdrage krijgen van de gemeente, dan gaat de deur vanaf volgend jaar echt dicht', zegt Nabring in een nu nog verwarmd en vol dorpshuis. 'Wij kijken natuurlijk ook naar wat wij zelf kunnen doen. Wat je niet verbruikt, hoef je ook niet te betalen. Zo willen we de gebruikers zoveel mogelijk na elkaar gebruik laten maken van dezelfde zaal. Ook vragen we de scholen om de gymlessen in onze gymzaal meer te clusteren.'
Verder wordt er naar technische oplossingen gekeken. Maar voor de mensen in De Wilp valt en staat alles met extra financiële steun. Huurders moeten op dit moment ook al een extra toeslag betalen, maar alleen dat kan niet voorkomen dat de deuren open blijven.

Gemeenten, provincie, Den Haag

Groninger Dorpen heeft niet alleen vanuit De Wilp het signaal gekregen dat een tijdelijke sluiting een mogelijkheid is. In Vriescheloo en Ter Apel is de noodklok ook al geluid. 'Het zijn dé plekken waar bewoners elkaar treffen en dus het dorp of de wijk maken', aldus Westra die de problemen ook onder de aandacht wil brengen bij de provincie en de gemeente. Toch zegt hij dat de hulp nog altijd onvoldoende is en er ook bij het kabinet in Den Haag zal worden aangeklopt.
In De Wilp worden de deuren dus niet per direct gesloten, maar dat er wat moet veranderen is duidelijk. 'De vraag is wel of je zoveel geld aan gas wil betalen. Je kan het niet eindeloos blijven betalen, daarom ook de oproep; help ons', zegt Wilma Nabring tot besluit.
Code rood voor Groningse dorpshuizen: 'Het is een spannende tijd'