Datalek bij IMG: bemiddelingsbureau achterhaalt gegevens en stuurt brieven naar gedupeerden (update)

Aardbevingsschade
Aardbevingsschade © Jos Schuurman / FPS
Door een datalek bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft een bemiddelingsbureau kunnen achterhalen of er op bepaalde adressen aardbevingsschade is gemeld of niet. Het bureau heeft vervolgens brieven verzonden naar gedupeerden op adressen waarop nog geen aardbevingsschade is gemeld.
Medewerkers van het bemiddelingsbureau konden aan de gegevens komen door in te loggen in het klantportaal van het IMG. Door bevestigend te antwoorden op de vraag of degene eigenaar, erfgenaam of gemachtigde is, kon de medewerker zien of er op dat adres in het verleden schadevergoeding is aangevraagd.
Deze gegevens koppelde het bureau vermoedelijk aan naam- en adresgegevens uit het Kadaster. Daarna schreven ze de bewoner of bewoners aan met de vraag om tegen betaling als bemiddelaar voor de schadeafhandeling op te treden.
Het IMG bevestigt dat het om een datalek gaat. Het instituut heeft onmiddellijk voorzorgsmaatregelen getroffen zodat verdere verspreiding van persoonsgegevens wordt voorkomen. Het IMG doet melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Mogelijk stappen tegen bureau

Een woordvoerder van IMG zegt dat de informatie over schademeldingen in het verleden was bedoeld als extra service voor de indieners van schade. Volgens hem lijkt het erop lijkt dat het bureau de gegevens onrechtmatig heeft verkregen. Om de gegevens inzichtelijk te krijgen moet je namelijk inloggen met DigiD of eHerkenning.
Het IMG onderzoekt bovendien of er sprake is van misbruik als iemand in dit proces zich voordoet als eigenaar, erfgenaam of gemachtigde. Als blijkt dat er op onrechtmatige wijze gegevens zijn verkregen, neemt het IMG vervolgstappen.

'Eigen onderzoek'

Loket Bevingsschade wil niet reageren als RTV Noord belt met vragen over de brief. Bij stadsblog Sikkom laat eigenaar Roelof Bleeker weten dat ze via eigen onderzoek aan de adressen zijn gekomen.
Het bedrijf haalt het adres en de daarbij behorende naam uit het kadaster. De informatie over bevingsschade komt van de website van het IMG. 'Wij melden schade op een willekeurig adres en dan geeft het systeem aan of daar eerder al schade is gemeld', zegt Bleeker tegen het stadsblog.

Onbekend hoe groot het lek is

Het IMG heeft inmiddels maatregelen getroffen om deze gang van zaken te stoppen. Wanneer nu een aanvraag wordt gestart voor een vaste vergoeding en er eerder op het betreffende adres al schade is gemeld, worden deze gegevens niet meer getoond. De komende weken wordt gewerkt aan een structurele oplossing.
Om hoeveel adressen en verstuurde brieven het gaat, is niet bekend. Dat onderzoekt het IMG. Een van de mensen die een brief ontving, is SP-Kamerlid Sandra Beckerman, die op Twitter de brief deelde.

IMG waarschuwt voor bemiddelingsbureaus

Het IMG heeft eerder haar zorgen geuit over bureaus die geld vragen voor de bemiddeling bij de afhandeling van mijnbouwschade. Dat is niet verboden, maar in sommige gevallen is er sprake van misleiding en wordt de indruk gewekt dat mensen te maken hebben met het IMG, terwijl dat niet het geval is.
Het IMG benadrukt dat de aanvraagprocedure gratis is. Het is daarom volgens het instituut zonde om bij een bemiddelingsbureau honderden euro’s te moeten betalen voor de afhandeling van mijnbouwschade.

Tweede datalek in een maand

Het is de tweede datalek bij het IMG in een maand tijd. Eind oktober konden zo'n zestig mensen de gegevens inzien van andere aanvragers. Een technische storing was toen de oorzaak van het lek.
Update: dit artikel is aangevuld met een reactie van Loket Bevingsschade.