Werk aan woonwijk De Suikerzijde kan beginnen, ondanks lopende rechtszaak

Een impressie van de nieuwe woonwijk De Suikerzijde
Een impressie van de nieuwe woonwijk De Suikerzijde © Gemeente Groningen
Ondanks een slepende juridische strijd, kunnen de eerste werkzaamheden voor de bouw van woonwijk De Suikerzijde binnenkort van start gaan. Daarover heeft de gemeente Groningen afspraken gemaakt met de Natuur en Milieufederatie Groningen (NMG).
De bouw van de nieuwe woonwijk werd op 8 juli door de rechter stilgelegd vanwege de mogelijke gevolgen voor de natuur.

Zorgen om vleermuis en geoorde fuut

In nieuwbouwwijk De Suikerzijde wil de gemeente Groningen in totaal vijfduizend woningen bouwen. Verschillende natuurorganisaties vrezen dat, alleen al door het bouwrijp maken van het terrein, belangrijke natuurwaarden verloren gaan. Zo zou er geen plek meer zijn voor de geoorde fuut en verschillende soorten vleermuizen. De organisaties, verenigd in de NMG, kregen meerdere keren gelijk van de rechter.

Vijver gedempt voor bouw eerste brug

Na overleg tussen de NMG, de gemeente en de provincie Groningen is afgesproken dat een deel van de werkzaamheden in het gebied begin volgend jaar kan beginnen. Het gaat om het dempen van de zogenoemde waswatervijver, in het oostelijk deel van het bouwgebied. 'Recent aanvullend onderzoek heeft bevestigd dat dit kan zonder aantasting van beschermde diersoorten', schrijft de gemeente.
Het dempen van de vijver is volgens de gemeente onder meer nodig voor het brughoofd en de aansluiting van de eerste brug over het Hoendiep naar De Suikerzijde. Het is de bedoeling dat de brug volgend jaar gebouwd kan worden.
Polder De Oude Held
Polder De Oude Held © RTV Noord

Aanvraag vergunning uitgesteld

Over de aanleg van het geplande natuurcompensatiegebied bij Polder de Oude Held is afgesproken dat de gemeente wacht met het aanvragen van de benodigde vergunningen. Dat gebeurt nu op zijn vroegst in maart 2023.
Intussen loopt de rechtszaak tegen de verdere bouw van De Suikerzijde door. In afwachting van een uitspraak worden werkzaamheden als het dempen van de vloeivelden voorlopig niet uitgevoerd.
Natuurorganisaties, provincie en gemeente blijven in gesprek over de plannen en werkzaamheden voor De Suikerzijde en over de natuurcompensatie.