José uit Stedum is honderdduizendliterkoe: 'Ze is een heel forse dame'

De honderdduizendliterkoe van Stedum
De honderdduizendliterkoe van Stedum © Jasmijn Wijnbergen/RTV Noord
Koe José van boer Pieter Berend Slager uit Stedum is afgelopen week de grens van honderdduizend kilogram melk gepasseerd. Op zich is dat niet zo bijzonder, maar José loopt op een biologisch melkveebedrijf en dat maakt het wel speciaal.
Het voer van José is anders dan dat van koeien op een gangbaar bedrijf. 'Biologisch voer is van iets mindere kwaliteit, omdat er niet met kunstmest wordt gestrooid en ze krijgt ook wat minder brokjes. Daardoor is de melkproductie twintig tot vijfentwintig procent lager dan op een gangbaar bedrijf.'
Koe José uit Stedum
Koe José uit Stedum © Jasmijn Wijnbergen/RTV Noord

Brokjes als stimulans

José is 11 jaar en in goede conditie. 'Ze is een kruising Holstein/vlekvee', vertelt boer Slager. 'Ze heeft zes kalfjes gekregen. Dat is ook wel bijzonder, want eigenlijk had ze er wel acht of negen moeten krijgen. Maar als José een kalfje kreeg, gaf ze heel lang heel veel melk. Ze gaf zomaar vijftig liter en hield dat wel driehonderd dagen vol. Het probleem was alleen dat ze wel heel slecht weer drachtig werd.'
José bepaalt zelf wanneer ze gemolken wordt. 'Wij melken met robots', legt Slager uit. 'Het is hier honderd procent vrij koeverkeer. Zij mag dus zelf deze kant op lopen en dan krijgt ze brokjes. Dat is voor haar wel een stimulans om te worden gemolken', lacht Slager.
Mogelijk zit er toch iets in het Stedumse gras dat de melkproductie opvoert, want nog twee koeien in Stedum (op een gangbaar melkveebedrijf) zijn de grens van honderdduizend liter gepasseerd.
Dit is de biologische honderdduizendliterkoe José uit Stedum