Kuipers beslist begin volgend jaar over lot kinderhartcentrum UMCG

Ernst Kuipers
Ernst Kuipers © ANP
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) wil begin volgend jaar een besluit nemen over de toekomst van het kinderhartcentrum in het UMCG. Dat heeft Kuipers vrijdagmiddag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.
Begin maart gaf Kuipers de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de opdracht voor een analyse naar de effecten voor de betrokken zorginstellingen, voor zorgverleners en voor patiënten en hun naasten, van de concentratie van interventies bij aangeboren hartafwijkingen (impactanalyse). Dat deed minister Kuipers, nadat er ophef ontstond over de beslissing van zijn voorganger Hugo de Jonge om verschillende kindercentra, waaronder die in Groningen, te sluiten.

Rapport ligt begin december op bureau minister

De oplevering van het rapport werd al twee keer uitgesteld, maar in de brief aan de Kamer meldt de minister dat de analyse 6 december op zijn bureau ligt.
Kuipers wil de maand december gebruiken om in gesprek te gaan met betrokken patiëntenorganisaties, de bestuurders van de universitair medische centra (UMC’s) en wetenschappelijke verenigingen van zorgprofessionals. Begin 2023 hoopt Kuipers een definitief besluit op te leveren.