Janine Abbring wilde geen 'haai(baai)' zijn bij DWDD: 'Ik ben liever een aardige vis'

Janine Abbring
Janine Abbring © RTV Noord
Oud-RTV Noord-presentatrice Janine Abbring was in maart 2011 de eerste die openlijk in opstand kwam tegen het grensoverschrijdend gedrag op de redactie van het tv-programma De Wereld Draait Door (DWDD).
De Volkskrant berichtte vrijdag dat er een angstcultuur heerste op de redactie vanwege extreme woede-uitbarstingen van presentator Matthijs van Nieuwkerk.

Geen haai(baai) maar aardige vis

Abbring was in 2011 een van de Jakhalzen bij DWDD, verslaggevers die gedurfde reportages maken. Tijdens een aanvaring middenop de werkvloer liet eindredacteur Dieuwke Wynia Abbring weten dat ze ervoor zou zorgen dat Abbring nooit meer aan de bak zou komen in Hilversum. In een mail die ze naar vrijwel de hele redactie stuurde, haalde ze keihard uit naar Abbring.
Maar die slaat terug. Zij stuurt de volgende dag een mail naar de redactie waarin ze schrijft dat ze de manier waarop ze is 'toegeschreeuwd/gild absurd, respectloos en onbeschoft' vindt. Abbring schrijft: 'Iemand zei gisteren tegen me: ‘If you want to swim with the sharks, you have to become one.’ Maar ik ben eigenlijk liever gewoon een aardige vis in plaats van een haai(baai). Vandaar dat ik heb besloten te stoppen als Jakhals.'
Abbring won in 2017 de Sonja Barend Award, die werd uitgereikt in De Wereld Draait Door. Ze kreeg deze prijs voor haar interview met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan in het programma Zomergasten, dat ze meerdere seizoenen presenteerde. Ook won ze een Gouden Televizier-Ring met Zondag met Lubach, waar ze eindredacteur van was.