VVD-leden stemmen voor spreidingswet asielzoekers

Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © Jos Schuurman/ FPS
Een meerderheid van de VVD-leden heeft zaterdagmiddag gestemd voor de spreidingswet voor asielzoekers. Met de wet wil het kabinet vluchtelingen gelijkmatiger over Nederland verspreiden en kan het eventueel gemeenten verplichten om mensen op te vangen.
Ietje Jacobs, de fractievoorzitter van de VVD in de Groningse gemeenteraad, pleitte voor de spreidingswet. Zij vindt dat de rest van het land solidair moet zijn met Groningen, waar naar verhouding veel opvangplekken zijn. Ze toonde zich teleurgesteld in gemeenten die weigeren asielzoekers op te vangen.

'Groningen kan het niet alleen'

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen, lid van de VVD, pleitte tijdens de vergadering ook voor de spreidingswet. 'Groningen is de regio waar we binnenkort tegen tienduizenden mensen moeten zeggen: 'U moet uit uw huizen, vanwege de versterking'. En toch hebben alle gemeenten, klein en groot, schouder aan schouder gestaan om het asielprobleem op te lossen.'
'Dat doen we vanuit humanitaire liberale waarden', zei Schuiling tegen zijn partijgenoten. 'We hebben het met elkaar gedaan, maar Groningen kan het niet alleen en andere gemeenten ook niet. Laten we voor de spreidingswet stemmen en hopen dat we hem niet hoeven te gebruiken', zei Schuiling voordat de stemming plaatsvond.

77 procent voor spreidingswet

De kwestie rond de spreidingswet lag de afgelopen weken gevoelig binnen de partij. Staatssecretaris Eric van der Burg (asiel, VVD) pleitte ervoor, maar wist vooral zijn eigen fractie in de Tweede Kamer lange tijd niet te overtuigen. Pas nadat premier Mark Rutte met de Kamerleden sprak, ging de fractie overstag.
Uiteindelijk stemden zaterdagmiddag ongeveer 1.600 VVD-leden over de motie. Van hen stemde 77 procent voor de spreidingswet en 23 procent tegen. De Groningse fractievoorzitter Jacobs laat via Twitter weten 'supertrots' te zijn dat haar motie voor de spreidingswet is aangenomen.