RIVM vraagt mensen in Groningen zaterdag geen hout te stoken

Hout stoken
Hout stoken © Pexels.com
Mensen in de provincie Groningen kunnen zaterdag beter geen hout stoken. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie heeft een 'stookalert' uit laten gaan, omdat de weersomstandigheden ongunstig zijn.
Hierdoor blijft de rook hangen en dat is slecht voor de gezondheid.
Ongunstige weersomstandigheden zijn volgens het instituut een combinatie van weinig wind en een dunne onderste luchtlaag. De lucht wordt daardoor slecht ververst, waardoor de verontreiniging blijft hangen.

'Rook voor iedereen ongezond'

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, benzeen en koolmonoxide. 'De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook', aldus het RIVM.
De ongunstige weersomstandigheden in Groningen houden naar verwachting aan in de nacht van zaterdag op zondag. 'Zondagmiddag lijkt de windsnelheid toe te nemen, waardoor de rook meer verspreidt. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit', aldus het RIVM.

Eerste vorst van dit najaar

Het RIVM komt met deze melding op de dag dat de eerste officiële vorst van dit najaar is gemeten. De laagste temperatuur van Nederland werd in de nacht van vrijdag op zaterdag gemeten in Nieuw Beerta. Daar was het -3,2 graden.