Haide Bliksem Award 2022 gaat naar Arno van der Heyden

Arno van der Heyden neemt de prijs in ontvangst
Arno van der Heyden neemt de prijs in ontvangst © RTV Noord
De Haide Bliksem Award 2022 is gewonnen door zanger, cabaretier en presentator Arno van der Heyden. Dat gebeurde tijdens de tweede editie van het GRN-festival in Hoogezand. De prijs wordt toegekend aan een artiest, kunstenaar of groep die veel voor de cultuur in Groningen heeft betekend.
In het juryrapport van Louis van Kelckhoven, René Walhout en Carmen Schilstra, wordt Van der Heyden geschetst als een 'bijzondere man die inmiddels al jarenlang een prominente rol speelt in de Groninger cultuur'.

Geprezen om Veelzijdigheid

Van der Heyden wordt door de jury geprezen om zijn veelzijdigheid. 'Het grote Groninger publiek maakt vanaf eind jaren ’90 kennis met zijn humor, creativiteit en scherpe teksten.'
Voor RTV Noord bedacht en presenteerde hij programma’s als ½ Put, ½ Hemelwotter, Arno’s Aperitief en Arno oet Grunnen. Ook zijn cabaretprogramma's en persoonlijke liedjes werden genoemd en geroemd. Net als zijn aandacht voor de Groninger taal en cultuur.
'Hij is bepaald niet eenkennig. Behalve zijn werk voor de regionale omroep en als cabaretier laat hij zich op de meest uiteenlopende plekken in onze provincie zien. Als presentator, interviewer, aanjager van van alles en nog wat en altijd goed gemutst', aldus de jury.

'Volgend jaar ben ik er niet meer bij'

‘Ik ben er heel erg blij mee', zei Van der Heyden, die lijdt aan keelkanker, in zijn dankwoord. 'Ik ben er volgend jaar niet bij als de prijs in andere handen gaat. Jullie doen er vast iets goeds mee.’
Met een lintje hoeven ze bij mij niet aan te komen, maar dit is mooi
Arno van der Heyden
De Haide Bliksem Award is dit keer een oeuvreprijs. Van der Heyden: 'Ik ben er blij mee. Met een lintje hoeven ze bij mij niet aan te komen, maar dit is mooi. Dit staat dichter bij me. En ja, volgend jaar ben ik dood. Zo simpel is het.'
Van der Heyden werd overladen met applaus
Van der Heyden werd overladen met applaus © RTV Noord

Live optredens tijdens corona

De Haide Bliksem-award is in het leven geroepen door directeur Ids Dijkstra van Het Kielzog. De prijs is voor een artiest, kunstenaar of groep die belangrijk is of is geweest voor de Groninger cultuur.
Vorig jaar ging de prijs naar Alina Kiers, Carmen Schilstra en Rolf Schreuder. In de zomer van 2020 organiseerden zij in een coronaveilige omgeving in Oosterwijtwerd optredens en voorstellingen. Het theater in Oosterwijtwerd was zo'n succes dat het een vervolg kreeg in 2021 en 2022.
Ook Expeditie Grunnen was bij de uitreiking van de Haide Bliksem Award aanwezig:
Expeditie Grunnen is bij de uitreiking van de Haide Bliksem Award