Zoutkamper stel zet zaak te koop en wil naar Spanje: 'We willen gewoon leuk leven'

Sytze Greidanus is geconcentreerd bezig in de keuken
Sytze Greidanus is geconcentreerd bezig in de keuken © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
'Lang één ding doen. Daar ben ik te onrustig voor', zegt Sytze Greidanus. Samen met zijn vrouw Famke heeft hij besloten om hun restaurant De Oude Sluis in Zoutkamp te verkopen en iets nieuws te beginnen in Spanje. 'We zijn geen types die twintig jaar hetzelfde doen.'
Acht jaar geleden begonnen ze met een restaurant in Zoutkamp. In het begin vonden ze dat spannend. Het was namelijk in een tijd dat het economisch niet allemaal voor de wind ging. Bovendien was er sprake van krimp in het gebied. Toch dacht het stel in een behoefte te kunnen voorzien.

Liep al vrij snel goed

'Het liep al vrij snel goed. En dit is een mooie plek om te ondernemen, want er komen veel toeristen', zegt Famke. Ze verwacht daarom ook dat er snel geïnteresseerden zullen zijn voor hun zaak.
Ondernemers Famke en Sytze Greidanus
Ondernemers Famke en Sytze Greidanus © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Een vernoeming door Gault&Millau, meerdere positieve recensies in tijdschriften en kranten én een vaste klantenkring. Ondanks hun goedlopende zaak willen ze toch wat anders gaan doen. Het lijkt zonde om er mee op te houden. 'We beschouwen het net zoals topsport. Het is stoppen op je hoogtepunt.'
Ik heb gelukkig de rest van het gezin er mee te weten besmetten
Famke Greidanus over haar liefde voor Spanje
Sytze en Famke houden van uitdagingen. In coronatijd besloten ze er iets nieuws erbij te doen en het Schathoes bij de borg Verhildersum te runnen. Ze bliezen het nieuw leven in. 'Dat loopt nu goed met een mooi team. Dus daar kunnen we onze handen vanaf doen als we naar Spanje gaan', zegt Famke.
Zoutkamper stel zet zaak te koop en wil naar Spanje: 'We willen gewoon leuk leven'

Op naar Spanje

'Rond mijn twintigste heb ik daar een aantal zomers gewerkt', legt Famke uit, die net terug is van een Spaanse vakantie met de familie. Het land voelt voor haar als een tweede thuis. 'Ik hou van de vibe en van het weer. Ik heb gelukkig de rest van het gezin er mee te weten besmetten.'
Restauranteigenaar Sytze Greidanus (archief)
Restauranteigenaar Sytze Greidanus (archief) © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Ze weten nog niet wáár ze precies naartoe willen. Maar de pijlen zijn gericht op de Canarische eilanden. 'We willen wel naar een regio waar we het hele jaar rond kunnen ondernemen en waar veel toerisme is. Dan kom je toch op een eiland uit waar het vrijwel altijd mooi weer is.'

Klein restaurant

Ze hebben twee kinderen. Eén daarvan uit een ander huwelijk blijft bij zijn moeder in Nederland. De ander gaat mee. 'Zodra wij weg zouden gaan is mijn zoon minimaal 15. Dan gaat die ook niet meer elk weekend bij pappa op de bank zitten en wil hij zijn eigen ding doen. Onze dochter gaat wel mee. Die is jonger en heeft er veel zin in', vertelt Sytze.
'Wat we daar gaan opbouwen zal ongeveer net zoiets als hier zijn. Iets kleins, met bijvoorbeeld acht tafels en lokale gerechten, maar natuurlijk ook iets uit Nederland op de kaart', legt Sytze uit.
Restaurant De Oude Sluis in Zoutkamp
Restaurant De Oude Sluis in Zoutkamp © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

Gewoon leuk leven

'We hoeven er niet rijk van te worden. We willen gewoon leuk leven', legt Sytze uit. Of de zaak snel verkocht is weet het stel niet. 'We hebben ook geen haast en blijven hier voorlopig ons ding doen.'