Friese Oranje-doelman Noppert zorgt voor Gronings WK-tintje: 'Het is fantastisch'

Noppert vangt een bal tijdens de training van Oranje
Noppert vangt een bal tijdens de training van Oranje © ANP
Zoek niet naar een Groningse speler in het Nederlands elftal tijdens het WK voetbal in Qatar, want die is niet geselecteerd. Maar dankzij de Friese doelman Andries Noppert zijn 'we' er toch een beetje bij. Noppert woont namelijk in Marum.
'Het is fantastisch. Hij woont hier nog niet zo lang. Maar het is nu een Marumer, daar kan je trots op zijn', zegt Kirsten van Genne-Hattu. Ze zit aan de bar in de kantine van sv Marum.

'Daar woon ik ook!'

'Ik denk niet dat hij mij kent, maar zijn vrouw en ik zitten in hetzelfde vakgebied. Ik had een keer een online-overleg met haar en vroeg waar ze woonde. Toen woonde ze nog best wel ver weg, maar ze vertelde dat ze ging verhuizen naar de provincie Groningen, naar Marum. Goh, dat is ook toevallig, daar woon ik ook!'

Basisplaats op het WK lonkt

Noppert is de keeper van sc Heerenveen en speelde nog nooit in het Nederlandse elftal. Maar het lijkt erop dat de meer dan twee meter lange Fries tegen Senegal in de basis staat. Bondscoach Louis van Gaal zei vorige week al dat Noppert de enige doelman van Oranje is die echt in vorm is.
Justin Bijlow (Feyenoord) en Remko Pasveer (Ajax) zijn de andere keepers. Tijdens de afsluitende persconferentie wilde Van Gaal niet bevestigen dat Noppert tegen Senegal aan de aftrap verschijnt.

Van reserve in Deventer naar basisklant in Doha

Een jaar geleden was de uit Joure afkomstige Noppert nog reserve bij Go Ahead Eagles, waar hij in de loop van het seizoen basisspeler werd. Deze zomer maakte hij samen met trainer Kees van Wonderen de overstap naar Heerenveen, waarna hij zich in de kijker speelde bij het Nederlandse elftal. Hij zat in september voor het eerst bij de selectie, zijn debuut lijkt nu ook daadwerkelijk aanstaande.
Derk Bosscher ging afgelopen weekend op bezoek bij SV Marum:
Oranje-doelman Noppert woont in Marum: 'Daar kan je trots op zijn'

'Een inspiratie voor veel voetballers'

'Wij zijn er hartstikke blij mee dat hij gaat spelen', zegt Marcel van Buuren, die in de jeugdopleiding van Heerenveen werkt. De oud-voetballer speelde voor FC Groningen en Veendam en was bij beide clubs ook trainer.
Van Buuren vindt het 'natuurlijk fantastisch' dat Noppert erbij is. 'Dat hij geselecteerd werd was dat al, want we weten waar Andries vandaan komt. Het is fantastisch voor Andries en zijn directe omgeving, maar ook voor Heerenveen en voor Friesland. En volgens mij moet dat ook een inspiratie zijn voor heel veel voetballers, dat er meerdere wegen zijn naar de top. Soms lijkt het wel eens uitzichtloos, maar het kan ineens weer de goede kant op gaan.'