Sappemeer maakt eigen voorstelling in Kielzog: 'Bijzonder, intiem en eerlijk'

Janneke and the Ramaya's doen een reünieoptreden tijdens de voorstelling
Janneke and the Ramaya's doen een reünieoptreden tijdens de voorstelling © Jeroen Willems/.RTV Noord
In theater Kielzog in Hoogezand stelen deze week geen professionele acteurs, muzikanten en dansers de show, maar doodgewone inwoners van Sappemeer. Samen met theatermakers van De Wijk De Wereld werkten de Sapmeesters aan een eigen voorstelling.
Het theaterstuk ging maandagavond in première. Het publiek werd in drie groepen verdeeld en langs de verschillende scenes geleid. Die scènes gingen van een kort bezoek aan het plaatselijke schaatsmuseum naar een experimentele poëzievoorstelling met een cello en een drumcomputer, om vervolgens weer aan te belanden bij een reünieconcert van Janneke and the Ramaya's met drie tachtigers op het podium.
Het publiek smulde ervan en mocht de aandacht wel verslappen, dan was de scène vaak precies lang genoeg en mocht het publiek al weer door naar de volgende scène. Artistiek leider Karin Noeken is erg tevreden met het resultaat.
'Het is denk een hele bijzondere, intieme en eerlijke voorstelling geworden', zegt ze.
De 16-jarige Yazan voor zijn decor
De 16-jarige Yazan voor zijn decor © Jeroen Willems/RTV Noord

'Interessante ervaring'

De afgelopen maanden ging Noeken met de Sapmeesters in gesprek over hun leven. Tijdens die gesprekken komt er volgens Noeken altijd wel een verhaal dat de moeite waard is om naar het podium te brengen. Een van die verhalen is van de 16-jarige Yazan Hajnaasan van het Aletta Jacobscollege. Hij vertelt in de voorstelling op eigen wijze hoe planmatig hij bezig is met zijn toekomst. Hij schrijft de doelen die hij heeft op kaartjes en hangt die op in zijn kamer.
'Ik wil bijvoorbeeld een eigen bedrijf beginnen en misschien wel in het Europees Parlement', zegt hij. Tijdens de voorstelling komt het verhaal Yazan uit een speaker. Hij heeft de tekst eerder opgenomen. Ondertussen schrijft hij de kaartjes met daarop zijn taken en doelen. Hij heeft vrijwel geen ervaring met theater, maar geniet zichtbaar terwijl zo'n 35 mensen om zijn kleine decor heen staan.
'Het is een hele interessante ervaring. Ik heb heel veel geleerd en ik vind het heel erg leuk', zegt hij later.
WerkrPo heeft de keuken verplaatst naar de grote zaal van het Kielzog theater
WerkrPo heeft de keuken verplaatst naar de grote zaal van het Kielzog theater © Jeroen Willems/RTV Noord

Uitverkocht

De finale is voor de leden van de keuken van WerkPro. In de grote zaal maken ze Vegter's rolletjes met karamel en een speciaal pepertje. Als we alle leden van keukenbrigade wat beter hebben leren kennen is het de beurt aan troebadoer Jan Henk de Groot die speciaal voor de voorstelling het lied 'Sapmeer' maakte. Na de laatste noot is er een groot applaus en stort het publiek zich op de Vegter's rolletjes.
De voorstellingen van De Wijk De Wereld over Sappemeer zijn dinsdag en woensdag nog te zien in Theater Kielzog in Hoogezand. De voorstellingen beginnen om 20.15 uur. De kaarten zijn nagenoeg uitverkocht.