Taakstraf van 40 uur voor aanknopen seksuele relatie tbs’er

Vrouwe Justitia, het symbool van de rechtspraak
Vrouwe Justitia, het symbool van de rechtspraak © RTV Noord
Een 34-jarige psychologe uit Assen krijgt een taakstraf van 40 uur, omdat ze een seksuele relatie heeft gehad met een tbs'er uit Groningen die aan haar zorg was toevertrouwd. Ze werkte destijds in de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) in Assen. In de eis van het Openbaar Ministerie dat ze drie jaar uit haar beroep gezet zou moeten worden, gaat de rechter niet mee. In januari buigt het medisch tuchtcollege zich over de zaak.
De therapeute heeft, aldus de rechtbank, onprofessioneel gehandeld door een seksuele relatie aan te gaan met haar patiënt. De therapeute beriep zich op psychische overmacht. Ze zegt meerdere keren bedreigd en mishandeld te zijn en was doodsbang voor de tbs'er. Om hem gunstig te stemmen en om te voorkomen dat hij haar of haar dierbaren iets aan zou doen, had ze naar eigen zeggen 200 keer seks met de man. Dit gebeurde van 1 augustus 2019 tot in 2020. Ze werd zwanger van hem. Die zwangerschap heeft ze beëindigd.

Geen dwang

De rechtbank vindt dat onvoldoende aannemelijk is geworden dat er sprake was van een dwang waaraan de verdachte geen weerstand kon bieden. Er was sprake van wederkerige relatie, waarin de vrouw ook af en toe het initiatief nam, zoals bleek uit het dossier en tijdens de zitting twee weken geleden, stelt de rechtbank.
Een tegenaangifte van de psychologe tegen haar cliënt werd geseponeerd. De man kreeg in 2018 voor overvallen op twee tabakszaken in Stad anderhalf jaar cel opgelegd en tbs. De Stadjer had toen al een fors strafblad op zijn naam.