Ombudsman ziet forse toename van klachten uit bevingsgebied

Versterking van huizen in Loppersum (archief)
Versterking van huizen in Loppersum (archief) © Huisman Media/Hollandse Hoogte/ANP
Bij de Nationale ombudsman zijn in het eerste halfjaar opvallend veel klachten binnengekomen over schadeherstel, versterking en (subsidie)regelingen. Het waren er een kleine vierhonderd, bijna vier keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.
De meeste klachten gingen over de chaos rond de SNN-subsidie begin dit jaar, waarvoor tienduizenden inwoners urenlang in de (digitale) wachtrij moesten staan. Daar kwamen 150 klachten over binnen.
'Maar zelfs als we deze klachten niet meerekenen, zien we nog steeds een forse stijging', zegt ombudsman Reinier van Zutphen.
Het aantal klachten over de afgelopen jaren
Het aantal klachten over de afgelopen jaren © Nationale Ombudsman

Gebrekkige communicatie

In zijn nieuwste rapport concludeert de ombudsman dat nog te veel mensen vastlopen. Betrokken organisaties leggen administratie- of uitvoeringsfouten of problemen te vaak neer bij bewoners. Ook is het contact met het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) te formeel en weinig flexibel.
Ook ziet de ombudsman dat veel mensen klagen over gebrekkige communicatie bij de versterking. Mensen weten niet wanneer ze aan de beurt zijn en raken daardoor gefrustreerd. Ze melden zich bij de ombudsman, omdat er na jaren wachten nog steeds niet is begonnen met de versterking van hun huis en het onduidelijk is wanneer dit wel gaat beginnen.
'Dit is niet meer uitlegbaar aan alle mensen die jaren in de zorgen leven. De overheid moet werk maken van haar beloftes', zegt Van Zutphen, die begin dit jaar ook al uiterst kritisch was op het handelen van (overheids)instanties.
Nationale ombudsman Reinier van Zutphen
Nationale ombudsman Reinier van Zutphen © Robin Utrecht/Hollandse Hoogte/ANP
Wat gaat er zoal mis?
In het nieuwe rapport 'Beloftes maken schuld' geeft de Nationale Ombudsman voorbeelden van zaken die misgaan. Een greep uit de citaten:

Bewoner: 'Ik heb sinds 2018 een versterkingsadvies. Groot onderhoud heb ik steeds uitgesteld, omdat mijn woning gesloopt gaat worden. Mijn dak lekt nu. Ik weet nog steeds niet wanneer ik aan de beurt ben.'

Bewoner: 'Mijn partner woont in dit huis sinds 2014 en sinds 2016 wonen we samen. Het huis moet gesloopt worden, omdat het niet veilig is. Het versterkingstraject loopt al vier jaar. Nu moet de aannemer opnieuw een begroting maken, omdat de prijzen zo fors gestegen zijn. We willen graag een gezin stichten, maar stellen dit steeds uit, omdat we graag een kinderkamer in ons nieuwe huis willen maken.'

Bewoner: 'We hadden gehoopt van ons versterkte huis te kunnen genieten voordat we met pensioen gaan. We zijn bang dat als het huis straks klaar is, we inmiddels oud en hulpbehoevend zijn en moeten verhuizen.'

'Zonnestraaltjes door donker wolkendek'

De ombudsman ziet wel enkele positieve ontwikkelingen. Zo gaat de afhandeling van kleine schades relatief snel. Ook zijn er nu regelingen voor immateriële schade en schrijnende situaties.
Van Zutphen spreekt van 'enkele zonnestraaltjes door het donkere wolkendek': 'Ik zie vooral dat het blijft bij voornemens om het beter te doen. Wat nu gebeurt, is bij lange na nog niet genoeg voor herstel van het vertrouwen. Het is een begin, maar niet meer dan dat.'
De ombudsman roept bestuurders uit alle lagen van de overheid op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Hij benadrukt dat communicatie hierin van belang is: 'Niemand zit te wachten op beloftes die in de praktijk niet waargemaakt kunnen worden. Er is veel beloofd. Nu is het tijd voor actie.'

Wat doet de Nationale ombudsman?

De ombudsman helpt burgers bij problemen met overheidsinstanties. Mensen kunnen er terecht als ze vastlopen of klachten hebben. Ook doet de ombudsman onderzoek naar het handelen van de overheid.