Westerwolde spreekt over mogelijk maken gemeentelijke referenda

Het wapen van de gemeente Westerwolde
Het wapen van de gemeente Westerwolde © Martijn Klungel/RTV Noord
Als het aan raadslid Edith van der Horst (Ecologisch Alternatief) ligt, krijgen inwoners van de gemeente Westerwolde de mogelijkheid om een raadgevend referendum te starten over gemeentelijke besluiten. Het raadslid dient daar binnenkort een initiatiefwetsvoorstel over in.
Op dit moment is het niet mogelijk om over gemeentelijke besluiten in Westerwolde een volksraadpleging te starten. Voor zover bekend kan dat in onze provincie alleen in de gemeente Groningen. Andere gemeentes hebben er geen beleid voor.

Meer gehoord en te zeggen

In Westerwolde komt daar dus misschien verandering in. 'Ik wil dat mensen in Westerwolde meer gehoord worden en te zeggen hebben', vertelt Van der Horst.
Volgens haar is er de afgelopen jaren op meerdere momenten te weinig gedaan met de inspraak van burgers. Het gaat dan onder andere over zonneparken, bouwbesluiten en bestemmingsplanwijzigingen.

Erg geschrokken

'Ik ben bijvoorbeeld heel erg geschrokken van de gebeurtenissen in Oudeschans', vertelt ze. Met pijn en moeite is daar toestemming gegeven voor de bouw van twee aardappelschuren. Inwoners waren het daar niet mee eens. Later bleek dat er ook informatie is achtergehouden.
Van der Horst merkt om haar heen dat inwoners 'afhaken'. 'Tijdens de afgelopen verkiezingen zei een op de drie inwoners tegen mij dat ze niet meer aan stemmen doet. Dat komt omdat ze moeten vechten tegen hun eigen bestuur. Een hele rare situatie', aldus het raadslid.

Gebeurt niet vaak

Het gebeurt niet vaak dat de raadsleden initiatiefwetsvoorstellen indienen in Westerwolde. Woensdag wordt er voor het eerst gepraat over het plan van Van der Horst.