Droomdebuut voor 'de Lange' uit Marum bij Nederlands elftal

Andries Noppert loopt na afloop van Nederland - Senegal naar de zijkant
Andries Noppert loopt na afloop van Nederland - Senegal naar de zijkant © ANP
Andries Noppert uit Marum kan terugkijken op een prima debuut bij het Nederlands elftal. Oranje won moeizaam met 2-0 van Senegal maar Noppert bleef foutloos. De 28-jarige keeper van sc Heerenveen werd onder andere door voetbalmagazine VI uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd.
De kersverse Marumer - hij woont er sinds vier maanden - had bij zijn debuut niet heel veel te doen. Na rust moest hij er op enkele momenten staan en dat deed hij ook, eerst met een schot in de korte hoek en daarna bij een trap van dichtbij recht op hem af.
De stand was op dat moment nog 0-0. Later moest hij ook nog een keer gestrekt naar de benedenhoek om een bal te keren. Noppert schreef met zijn optreden op een WK aan een jongensboek. 'Als jongetje droom je hiervan. Maar later had ik nooit meer gedacht dat dit mogelijk was', zei hij na afloop bij de NOS.

Van penaltykiller naar eerste keus

Noppert leek door Van Gaal mee te zijn genomen naar Qatar voor een eventuele strafschoppenserie in de knock-outfase. Zondag kwamen echter berichten naar buiten dat Noppert een dag eerder in de basisploeg stond bij het afsluitende partijspel op de training. Een teken aan de wand voor de doelman.
Noppert had de bal in de wedstrijd tegen Senegal een aantal keer klemvast
Noppert had de bal in de wedstrijd tegen Senegal een aantal keer klemvast © ANP
Tijdens de warming-up maakte Noppert, die pas bezig is aan zijn tweede volwaardige seizoen op het hoogste niveau in Nederland, een vrij ontspannen indruk. Ook in de wedstrijd braken de zenuwen hem niet op, met zijn reddingen had de doelverdediger zelfs een belangrijk aandeel in de overwinning.
Noppert, die vorig seizoen pas doorbrak bij Go Ahead Eagles, kreeg alle gelegenheid om eventuele zenuwen van zich af te schudden. Na ruim een half uur ging de langste speler van dit WK (2.03 meter) voor het eerst duikend naar de grond, maar ook dat was op een simpel rollertje.

Doelpunten in slotfase

In de tweede helft werd Noppert wel een paar keer getest. Noppert deed wat hij moest doen en zag in de slotfase Cody Gakpo en Davy Klaassen de wedstrijd voor Oranje beslissen (2-0).
Voor Noppert smaakte zijn debuut naar veel meer. 'We zijn hier met een reden, we willen heel ver komen. Ik spreek het ook gewoon uit: het liefste wil ik gewoon wereldkampioen worden, anders kan je net zo goed niet meedoen. Voetballend was het vandaag niet goed, maar het gaat om de punten.'