Groningers over sinterklaasinkopen in dure tijd: 'Bezuinigen doen we wel op andere dingen'

Een meisje krijgt cadeaus van een aantal Pieten
Een meisje krijgt cadeaus van een aantal Pieten © Robin Utrecht/ANP
Het heerlijk avondje komt er weer aan. En dat midden in een tijd waarin het voor sommige mensen moeilijk is om de rekeningen te betalen. Toch geeft het leeuwendeel van de Groningers in een vragenlijst van RTV Noord aan evenveel of zelfs meer uit te geven aan de sinterklaascadeaus.
'Sinterklaas is magisch. Bezuinigen doen we wel op andere dingen', schrijft iemand bijvoorbeeld. Een ander meldt: 'We kunnen het nog opbrengen.'

Meer dan duizend keer ingevuld

De enquête van RTV Noord werd ingevuld door 1038 mensen. Het gaat om een steekproef, niet om een representatieve enquête onder Groningers.
635 mensen gaven ook antwoord op de vraag of ze per gezinslid meer (dat zeggen 43 mensen), minder (106 mensen) of evenveel (486 mensen) uitgeven aan het sinterklaasfeest, in vergelijking met voorgaande jaren.

'Alles is duurder'

De stijgende inflatie en oplopende kosten voor levensonderhoud komen wel terug in de antwoorden en zijn soms reden om Sinterklaas minder uitbundig of helemaal niet te vieren. 'Alles is duurder', schrijft iemand, die minder geld aan het feest besteedt dan eerder. 'Ik kan minder sparen door de inflatie. En de prijzen van alles rijzen de pan uit', meldt een ander, die bezuinigt op de sinterklaasinkopen.
Sint en twee Pieten op weg met cadeaus
Sint en twee Pieten op weg met cadeaus © ANP / Hollandse Hoogte / Paulien van de Loo

Wat geef je uit aan cadeaus?

We vroegen ook hoeveel geld mensen gemiddeld besteden aan de cadeautjes, per gezinslid. Het grootste deel daarvan (39,3 procent) geeft tussen de 20 en 50 euro uit, gevolgd door een deel van 33,5 procent dat meer dan 50 euro betaalt voor het heerlijk avondje.

'Kinderen leren wat matigheid is'

'We vierden al nooit zo uitbundig. De kinderen moeten ook leren wat matigheid is. Zelf vinden we dat we nog aan de hoge kant zitten. Gezien de inflatie krijgen ze minder cadeaus', schrijft een inzender die behoort tot de groep die 20 tot 50 euro uitgeeft, evenveel als eerder.
Iemand anders geeft dit jaar meer uit dan voorheen en besteedt meer dan 50 euro aan de presentjes. 'Ik ben uit de bijstand, hoera!' Een ander die dit jaar hogere uitgaven voor Sinterklaas heeft dan in voorgaande jaren geeft als reden daarvoor 'de kinderen worden groter en dus de wensen ook'.
Ik ben in augustus al begonnen met koopjes jagen
Reactie op de enquête

Invloed hogere energiekosten

'Geldgebrek, onzekerheid over wat ons energietarief vanaf januari wordt', noemt iemand als reden om juist minder geld in cadeautjes te steken dan voorheen. Een ander stipt 'hoge energiekosten en dure boodschappen' aan als reden om minder geld uit te trekken voor het sinterklaasfeest.
De huidige tijd maakt ook creatief, blijkt uit de antwoorden. 'Ik ben in augustus al begonnen met koopjes jagen. Het is veel speuren en geluk hebben.' Een ander meldt: 'Je kan nu minder kopen voor hetzelfde bedrag. Dus het worden meer kleine cadeaus.'
'We geven alleen nuttige cadeaus, zoals een winterjas, schoenen en educatief speelgoed', schrijft iemand. 'Dat wordt de rest van het jaar dan weer 'uitgespaard'.'
Iemand pakt een cadeau voor pakjesavond in
Iemand pakt een cadeau voor pakjesavond in © ANP/ Hollandse Hoogte/ Richard Brocken

Wel vieren, of niet?

Een deel van de mensen die de enquête invulden, viert het sinterklaasfeest dit jaar helemaal niet. 61,7 procent van de respondenten doet dat wel, 37 procent niet en 1,3 procent twijfelt nog. Onder de mensen die het niet vieren, wordt kerst vaak als alternatief genoemd. Ook het feit dat er geen kleine kinderen meer zijn wordt als reden gegeven.
'Onze dochter gelooft vanaf haar vijfde jaar al niet meer, we vinden kerst leuker', schrijft iemand. Een ander: 'Kerst is toch veel leuker? Een paar dagen feest, in plaats van één avondje.'

Zwarte Piet

Ook de discussie rond Zwarte Piet speelt een rol bij een aantal mensen die geen Sinterklaas vieren. 'Wij doen het met kerst, omdat Zwarte Piet niet meer mag', schrijft iemand. Een ander laat weten dat 'Sinterklaas zonder Zwarte Piet geen leuk feest meer is', terwijl weer een ander vindt dat het sinterklaasfeest door de pietendiscussie 'totaal verpest is'.
Rond de pietendiscussie zijn ook andere geluiden. 'We vieren kerst. We doen niet meer aan Sinterklaas met al die racistische pieten', schrijft iemand.

'Gaat niet om geld'

Desondanks vieren de meeste mensen die de enquête invulden wél pakjesavond. Al haalt de een daarvoor meer geld uit de portemonnee dan de ander. Maar dat doet er niet toe, zoals iemand die reageerde zegt. 'Het gaat om de gezelligheid en aandacht, niet om het geld.'