Europese miljoenensubsidie voor vijf RUG-wetenschappers

Academiegebouw van de RUG
Academiegebouw van de RUG © Wutsje / Wikimedia Commons CC
Vijf onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een Europese subsidie toegekend gekregen. Het gaat om de ERC Starting Grant, waarmee de Europese Onderzoeksraad onderzoekers wil stimuleren. Ze krijgen elk 1,5 miljoen euro voor hun project.
De onderzoekers zijn Marthe Walvoort, Marcos Guimaraes, Julia Kamenz, Sandy Schmidt en Robert Prey.

Bacteriën en celdeling

Walvoort ontwikkelt nieuwe technieken om suikers aan de buitenkant van bacteriën te bekijken. Ze wil de bijdrage van deze suikers aan bacteriële infecties onderzoeken. Hiermee hoopt ze nieuwe antibacteriële therapieën te ontwikkelen.
Onderzoekster Kamenz hoopt met haar werk nieuwe inzichten in de celdeling van het menselijk lichaam te krijgen. Het onderzoek van Guimaraes gaat over magnetisme en magnetische informatie. Hij wil een weg banen voor nieuwe informatietechniek.

Invloed sociale media op muzikanten

Schmidt onderzoekt nieuwe enzymen voor toepassing in geneesmiddelen, kleurstoffen, synthetische materialen en cosmetica.
Prey doet onderzoek naar de invloed van sociale media en streamingsdiensten op de creativiteit, identiteit en werkomstandigheden van muzikanten, en leert hoe onze cultuur en de muziekindustrie worden beïnvloed door deze platforms.
De Europese Onderzoeksraad
ERC ondersteunt talentvolle jonge onderzoekers bij het opzetten van een onderzoeksteam en het starten van een onafhankelijk onderzoeksproject. Een ERC-beurs stelt deze onderzoekers in staat gedurfd, baanbrekend onderzoek op te starten en binnen hun vakgebied nieuwe wegen in te slaan.