Universiteitsbibliotheek korter open om energie te besparen

© Martijn Klungel/RTV Noord
De Universiteitsbibliotheek (UB) in Stad gaat om energie te besparen vanaf 1 december later open en eerder dicht. De nieuwe openingstijden gelden niet voor de tentamenperiodes. Het gaat in eerste instantie om een proef van een jaar.
Doordeweeks zal de bieb open zijn van 9.00 uur tot 22.00 uur ’s en in het weekend van 10.00 uur tot 20.00 uur. Tijdens de tentamenperiode worden de normale openingstijden aangehouden: dan is de UB van 8.30 uurtot 00.00 uur geopend.

'Aanzienlijke energiebesparing'

De aangepaste openingstijden zijn onderdeel van een pilot voor energiebesparing op de universiteit. Tijdens rustige periodes zijn de deuren van de UB later open of gaan ze eerder dicht. Per dag zijn de deuren van de bibliotheek circa drie uur minder open. Dit zou volgens de universiteit 'een aanzienlijke energiebesparing' opleveren.

Lage bezoekersaantallen

De nieuwe openingstijden zijn volgens de UB gebaseerd op een analyse van de bezettingscijfers. Volgens die analyse zijn de bezoekersaantallen tijdens de geschrapte uren heel laag. De UB benadrukt dat het gaat om een proef van een jaar en dat er na een half jaar een evaluatie komt.

Comforttijden

De Rijksuniversiteit (RUG) maakte in september al bekend dat in de avonduren en in het weekend de verwarming verlaagd zou worden om energie te besparen. Met het instellen van 'comforttijden' zou er per week 5600 uur minder worden verwarmd. Naast deze maatregel besloot de RUG dat de verwarming overdag op maximaal 19 graden staat en de airco pas aan mag als de temperatuur buiten boven de 26 graden komt.