Groningse kledingbanken zoeken winterjassen voor kinderen: 'We hebben ze gewoon niet'

Winterjassen aan een kapstok van een basisschool
Winterjassen aan een kapstok van een basisschool © ANP
De zeven Maxima-kledingbanken in onze provincie vrezen deze winter voor een groot tekort aan winterjassen voor kinderen, van wie de ouders het niet breed hebben. Daarom zijn ze een actie gestart.
Geschat wordt dat er meer dan duizend winterjassen nodig zijn voor Groningse kinderen in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar. De Maxima-kledingbanken in Sappemeer, Veendam, Winschoten, Groningen (Oosthamriklaan), Appingedam, Winsum en Grootegast luiden daarom gezamenlijk de noodklok en roepen op om geld of winterjassen te doneren.

Lege schappen

'Er zijn ten opzichte van vorig jaar meer klanten die een beroep op ons doen, terwijl de aanvoer van tweedehands winterjassen minimaal is. Ze worden langer gedragen, waardoor we lege schappen hebben', zegt Gherie Tersteege, voorzitter van kledingbank Maxima in Veendam. Alleen al bij ons hebben we 376 kinderen als klant en hebben we minstens tweehonderd winterjassen nodig. En die hebben we gewoon niet.'
Groningse kledingbanken zoeken winterjassen voor kinderen

'Netjes, goed genoeg en niet afwijkend'

De kledingbanken proberen nu bedrijven, organisaties en particulieren te bewegen om geld over te maken, waarmee winterjassen voor kinderen centraal kunnen worden ingekocht, zodat de aanvoer weer op peil kan worden gebracht.
'Maar doneren mag ook nog steeds hoor', vult Tersteege aan. 'Áls de jas maar netjes is, nog goed genoeg is om te dragen en niet te veel afwijkt. Want jongeren willen niet graag afwijken, die willen erbij horen.'
De actie loopt tot en met 30 november. Meer informatie over doneren vind je hier.