Heb jij je lijstje alweer klaar? Want de Grunneger 1000-stemweek komt eraan

RTV Noord-radiopresentator Eric Bats
RTV Noord-radiopresentator Eric Bats © Selma Veltens/RTV Noord
Van eerste kerstdag 06.00 uur tot en met oudejaarsdag 18.00 uur kun je bij RTV Noord weer luisteren naar de Grunneger 1000, de duizend beste liedjes volgens Stad en Ommeland. Maar voordat het zover is, moet de lijst eerst nog worden samengesteld. De stembus opent komende maandag en sluit op zondag 4 december.
Stemmen kan vanaf maandag 28 november via de stempagina op deze site.

Opnieuw een Groningse top-drie?

Vorig jaar luidde Ede Staal het jaar uit met Het het nog nooit zo donker west, waarmee hij in 2020 ook al op nummer één eindigde. Zijn klassieker werd verkozen boven Alex Vissering met De groanrepubliek, dat als tweede eindigde, en Wia Buze die met De roos op de derde plek eindigde.
De Groningse nummers domineerden niet alleen de top-drie, maar op twee na zelfs de complete top-twintig. Alleen Danny Vera's Roller Coaster (plek acht) en Miss Montreals Door de wind (plek vijftien) waren van niet-Groningse makelij.
Ede Staals 'Het het nog nooit zo donker west' voerde de Grunneger 1000 in zowel 2020 als 2021 aan

De tip van Bats

Eric Bats, een van de radiopresentatoren tijdens de Grunneger 1000, hoopt dat stemmers niet voorbijgaan aan de Groningse popklassiekers die misschien wat minder snel te binnen schieten dan de gevestigde namen. 'Zoals Fox the Fox, Boozy, Solution en New Adventures. Het is allemaal muziek die in de zeventiger en tachtiger jaren populair was in Groningen. Als ik dat dan ineens tegenkom in de Grunneger 1000, zijn dat de krenten in de pap.'
Hoeveel keus er ook is, als het aan Bats ligt, komt één nummer sowieso in de lijst. 'Afgelopen zaterdag was tijdens het GRN-festival de uitreiking van de Haide Bliksem Award en die ging naar Arno van der Heyden. Ik deed de radioshow en toen hij een staande ovatie kreeg, startte ik het nummer De vief van Arno van der Heyden en dat was zo'n emotioneel moment in die grote zaal, het bezorgde me echt kippenvel. Wat mij betreft eindigt dit nummer dit jaar op één in de Grunneger 1000.'
Inspiratie nodig om te stemmen? Bekijk hier de volledige lijst van vorig jaar.
De Grunneger 1000-stemweek komt eraan
De Grunneger 1000-stemweek komt eraan © RTV Noord
Mooie prijzen

De Grunneger 1000 wordt uitgezonden van 25 december tot en met 31 december, van 06.00 tot 18.00 uur. Iedereen die stemt maakt ook kans op mooie prijzen. Maakte je vorig jaar kans op oliebollen; dit jaar maken stemmers kans op een Grunneger 1000-puzzel die - hoe kan het ook anders - uit duizend stukjes bestaat. En ook tijdens de Grunneger 1000-week zelf worden luisteraars in het zonnetje gezet.

Op de laatste dag van het jaar wordt de Grunny 2022 uitgereikt. De prijs wordt sinds 2009 door RTV Noord uitgereikt aan een of meerdere Groningers die zich verdienstelijk hebben gemaakt in de Groninger muziekwereld. Vorig jaar ging de award naar Jeroen Russchen.

Stemmen kan vanaf maandag 28 november dus een week lang via de stempagina op deze site.