Treant verlaagt dosering medicijnen bij immunotherapie voor kankerpatiënten

Ziekenhuisapotheker Maurice van Staveren
Ziekenhuisapotheker Maurice van Staveren © Treant
Ziekenhuisgroep Treant, waar het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal onder valt, verlaagt de dosering van medicijnen bij immunotherapie. Het gaat om het middel pembrolizumab, dat gegeven wordt als immunotherapie bij kankerpatiënten. De verandering gaat per 1 december in.
De dosering van pembrolizumab werd bepaald aan de hand van het lichaamsgewicht van de patiënt. Hoe zwaarder iemand is, hoe hoger de dosering. Volgens Treant laat recent onderzoek zien dat deze bepaling niet nodig is. 'Een lagere dosis is net zo effectief,' zegt ziekenhuisapotheker Maurice van Staveren.

Kostenbesparing

Het financiële effect van de wijziging in dosering is enorm, volgens Van Staveren. ‘Het middel dat voor immunotherapie gebruikt wordt, pembrolizumab, is een enorm duur medicijn. Door deze aanpassing besparen we als Treant al snel meer dan 100.000 euro. Als alle ziekenhuizen in Nederland dit gaan doen, bespaart dit de samenleving miljoenen euro’s.'
Ook voor het milieu en de patiënt is de wijziging voordelig. 'Het is voor patiënten natuurlijk prettig dat ze minder medicijnen toegediend krijgen tijdens hun behandeling. Daarnaast gebruiken wij door een slimmere werkwijze binnen onze apotheek minder verpakkingen, wat weer ten goede komt van het milieu.’
Het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal
Het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal © Treant

Immunotherapie

Treant behandelt binnen haar drie ziekenhuislocaties in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal tientallen longkankerpatiënten per jaar met immunotherapie. Bij immunotherapie krijgt een patiënt medicijnen via een infuus om de werking van het afweersysteem te versterken. Dit zorgt ervoor dat het afweersysteem de kankercellen gaat herkennen, opruimen en vernietigen.