Huiseigenaren die te weinig van NAM kregen, kunnen compensatie aanvragen

Een scheur in een woning in het bevingsgebied
Een scheur in een woning in het bevingsgebied © Jos Schuurman/FPS
Heb je tussen 2014 en 2020 je huis verkocht en kreeg je van de NAM te weinig voor de waardedaling van je woning? Dan kun je vanaf 5 december een tegemoetkoming krijgen van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).
Bijna tienduizend voormalige huiseigenaren komen in aanmerking voor de tegemoetkoming.

Verschil wordt vergoed

De oud-huiseigenaren sloten een overeenkomst met de NAM voor de waardedaling van hun woning als gevolg van gaswinning. Inmiddels is er een nieuwe waardedalingsregeling bij het IMG waarbij huiseigenaren in de regel meer krijgen. Het verschil wordt nu vergoed.
De tegemoetkoming geldt voor iedereen die zijn huis verkocht tussen februari 2014 en juni 2020 en een overeenkomst had met de NAM. Hoeveel je krijgt, hangt af van de plek waar het huis stond. Het IMG heeft een overzicht van de postcodes per gemeente.

Dankzij Tweede Kamer

De regeling is er gekomen nadat de Tweede Kamer aan de bel trok. Die vond de verschillen tussen de vergoeding van de NAM en het IMG te groot en onuitlegbaar. Na een motie van het Groningse SP-Kamerlid Sandra Beckerman is 25 miljoen euro beschikbaar gekomen.
'We hebben er met de gedupeerden bijna drie jaar veel tijd in moeten steken. Daarom zijn we blij dat we dit succesje hebben weten te boeken', zei Beckerman toen de compensatie vorig jaar aangekondigd werd.
De voormalige woningeigenaren die in aanmerking komen voor de tegemoetkoming, kunnen vanaf 5 december hiervoor terecht op de site het IMG. Het instituut laat weten dat bijna alle gegevens van het formulier vooraf ingevuld zijn. Oud-eigenaren moeten de gegevens nog wel controleren en verzenden.

Compensatie wordt lager

Vanaf 1 januari 2023 wordt de vergoeding voor waardedaling lager. Voor de NAM-tegemoetkoming geldt een uitzondering. Tot en met 1 juli 2023 rekent het IMG nog met de meest gunstige percentages voor gedupeerden. Daarna wordt de tegemoetkoming ook voor deze regeling lager.