Weggeefkasten uit De Hoogte gestolen: 'Etterbakje verpest het voor de rest'

Conny Eldering
Conny Eldering © Daniëlle Rademaker/OOG TV
Twee zogeheten weggeefkasten zijn afgelopen weekend gestolen uit de Almastraat in stadswijk De Hoogte. De kasten met allerlei dagelijkse producten zijn begin deze maand beschikbaar gesteld door een bewoner uit de wijk. Ze zijn bedoeld om mensen in armoede te helpen.
Met de kasten werd het volgens buurtbewoner Conny Eldering mogelijk om bijvoorbeeld kleding en boeken droog te houden. 'Dus wij waren echt in onze nopjes. Afgelopen zondag kreeg ik een bericht dat twee kasten verdwenen zijn', zegt Eldering tegen OOG TV.
Eldering vermoedt diefstal, omdat de kasten bewust meegenomen zijn. 'Om ze mee te nemen, moest er wat losgezaagd worden. Van de kasten ontbreekt ieder spoor.'

Nieuwe kast

Buurtbewoners laten zich niet ontmoedigen door het verdwijnen van twee kasten. 'Wij gaan met de vrijwilligers een nieuwe kast maken. Die kast zal stevig worden neergezet, waarbij deze ook op slot kan. Gevolg is er dat er dan op bepaalde uren niet meer gebracht en gehaald kan worden', zegt Eldering.
Bekijk de reportage van OOG:
Twee van de drie weggeefkasten in De Hoogte zijn ontvreemd

Functie bewezen

Volgens Eldering werd er veelvuldig gebruikt gemaakt van de weggeefkasten. 'Er was veel aanbod, en we hebben veel mensen blij kunnen maken. Het heeft een functie. En dan is er één etterbakje die het verziekt voor de rest. We doen hier iets samen met elkaar en voor elkaar. Maar deze persoon die dit gedaan heeft die denkt alleen in zijn eigen belang. Zonder enig besef wat de gevolgen zijn.'