Juridische strijd over damwanden achter woningen Appingedam gaat door

De entree van de Raad van State in Den Haag
De entree van de Raad van State in Den Haag © ANP/Hollandse Hoogte /Laurens van Putten
Het blijft voorlopig onduidelijk wie eigenaar is van de houten damwand aan het Nieuwe Diep in Appingedam die op instorten staat. De Raad van State heeft woensdag de knoop daarover niet kunnen doorhakken, blijkt uit een uitspraak in hoger beroep.
Dat betekent dat de damwand achter de woningen aan de Smederij 24 tot en met 34 voorlopig niet wordt aangepakt. Waterschap Noorderzijlvest en woningcorporatie Woongroep Marenland voeren al een jaar een rechtszaak over de reparatie- en onderhoudskosten. Het waterschap wil dat Marenland de rekening betaalt, maar de woningcorporatie wijst naar de gemeente Eemsdelta.

Huiswerk voor Noorderzijlvest

De Raad van State stuurde woensdag waterschap Noorderzijlvest met huiswerk naar huis terug. Noorderzijlvest moet eerst zelf uitzoeken wie eigenaar is, zegt de hoogste bestuursrechter. Als het waterschap er niet uitkomt, kan het eventueel naar de burgerlijke rechter.
De veertig meter lange damwand op het voormalige Borga-terrein wordt momenteel met noodreparaties overeind gehouden. De tuinen van zes huurwoningen aan de Smederij grenzen er direct aan. De huizen zijn eigendom van Marenland. In 1984 verkocht de toenmalige gemeente de grond aan Patrimonium, de voorganger van Marenland. Elke twee maanden is er een inspectie. Gevaar voor de bewoners van de woningen zou er niet zijn.