Inwoners Schiermonnikoog kunnen kiezen voor vuurwerkvrije straat

Vuurwerk
Vuurwerk © FPS/Jos Schuurman
Op een groot deel van het Waddeneiland Schiermonnikoog is het tijdens de komende jaarwisseling verboden om vuurwerk af te steken. Maar de gemeente heeft ook een deel van het dorp aangewezen als plek waar wél vuurwerk afgestoken mag worden.
Wie in dat gedeelte woont en toch tegen het afsteken van vuurwerk is, kan zijn straat tot vuurwerkvrije zone laten verklaren als de meeste buren het daarmee eens zijn.
Die alternatieve oplossing heeft de gemeenteraad van Schiermonnikoog bedacht, in plaats van het instellen van een algeheel vuurwerkverbod op het Waddeneiland. Met name de jongere inwoners waren daar zeer op tegen, terwijl de actiegroep Schiermonnikoog Vuurwerkvrij al jaren pleit voor rust tijdens de jaarwisseling.
Volgens de gemeente is de oplossing voor het afsteken van vuurwerk op het eiland 'uniek'. Begin volgend jaar wordt onderzocht of het een goede oplossing is.

Handtekeningen

Bewoners van straten in de vuurwerkzone die toch geen vuurwerk willen, kunnen handtekeningen verzamelen bij de buren. Als de meerderheid van een straat tegen het afsteken van vuurwerk is, zorgt de gemeente voor borden die een vuurwerkvrije zone markeren.
'Maar het is dan een vrijwillige zone, dus gemeente en politie gaan niet handhaven. Bewoners moeten elkaar aanspreken op het afsteken van vuurwerk', aldus de gemeente. Bewoners moeten er ook voor zorgen dat bewoners van vakantiehuisjes weten dat hun straat vrijwillig vuurwerkvrij is.