Extra ondersteuning Groningers bij mentale gevolgen aardbevingen

Bevingsstress
Bevingsstress © bewerkt door RTV Noord
Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw neemt extra maatregelen bovenop alle bestaande programma’s om Groningers te ondersteunen bij de mentale gevolgen van de aardbevingen. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken (EZK) woensdag.
Aanleiding voor de nieuwe maatregelen is het rapport van de Nationale Ombudsman dat dinsdag uitkwam. 'De Nationale Ombudsman constateert deze week weer dat de impact op kinderen en jongeren enorm is. Dat merk ik ook in gesprekken die ik met ze voer. Ik werk hard aan een verbetering van de schade-afhandeling en het versterken van huizen, maar ik vind dat deze kinderen en jongeren ook meer hulp verdienen. Daarom neem ik extra maatregelen', aldus Vijlbrief.

Campagne met de Kindertelefoon

Het ministerie gaat onder meer samenwerken met de Kindertelefoon. Medewerkers en vrijwilligers van de Kindertelefoon worden getraind om kinderen te begeleiden bij de mentale gevolgen van de aardbevingen. 'Het helpt kinderen bij het verwerken als zij kunnen praten over ingrijpende gebeurtenissen', aldus het ministerie.
Daarnaast wil de staatssecretaris dat het IMG en de NCG informatiemateriaal ontwikkelen speciaal voor kinderen, omdat zij 'behoefte hebben aan betere informatie over versterking en schade'.

Meer onderzoek

Daarnaast wordt er door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) meer onderzoek gedaan naar het welzijn van jongeren en kinderen in aardbevingsgebied. De noodzaak voor onderzoek wordt door het ministerie onderstreept 'door onderzoek van de Kinderombudsvrouw waaruit blijkt dat jongeren in Groningen minder gelukkig zijn dan andere Nederlandse kinderen'.
In 2019 deed de Rijksuniversiteit al onderzoek naar het welzijn van kinderen in aardbevingsgebied met het onderzoek Een veilig huis, een veilig thuis?
Onderzoekerszagen dat kinderen die in aardbevingsgebied wonen zich onveilig voelen. Ze zijn bang dat scheuren groter worden, dat het huis instort of ze vrezen desastreuze gevolgen van aardbevingen waarbij mensen doodgaan.
Kalverboer in gesprek met kinderen
Kalverboer in gesprek met kinderen © Reinder Smith/RTV Noord

Ondersteuning van bewoners

Al deze maatregelen komen bovenop een groot aantal programma’s die bewoners ondersteunen bij mentale problemen. Zo zijn er specifieke trajecten van de GGD, worden begeleiders opgeleid en zijn er aardbevingscoaches en geestelijk verzorgers die in de gemeenten zowel praktische als sociaal-maatschappelijke ondersteuning bieden.