Nieuwe soepfiets Leger des Heils is klaar voor gebruik

Medewerkers van het Leger des Heils met de nieuwe soepfiets
Medewerkers van het Leger des Heils met de nieuwe soepfiets © Fokko Werkman
De nieuwe elektrische soepfiets van het Leger des Heils wordt zaterdag in gebruik genomen. De fiets is betaald door een crowdfundactie, waarmee 6500 euro werd opgehaald.
De nieuwe soepfiets is lichter en het fietsen is veiliger en prettiger is voor de vrijwilligers. 'Hierdoor kunnen we ook een grotere afstand afleggen. Daarnaast hebben we meer ruimte, waardoor we meer kunnen meenemen zoals slaapzakken, kleding, ondergoed, mutsen et cetera. Deze spullen zijn belangrijk voor mensen om zich warm te kunnen houden, vooral nu het weer kouder wordt', vertelt medewerker Sylvester.

Soepfiets was aan vervanging toe

De oude soepfiets was na vele jaren trouwe dienst dringend aan vervanging toe. Dat was voor Sylvester, medewerker van het Leger des Heils Noordoost en verantwoordelijk voor het reilen en zeilen rondom de soepfiets, reden om dit voorjaar een crowdfundactie op te zetten. Tot zijn blijdschap sloeg de actie aan en was in korte tijd de benodigde 6500 euro binnen.
Terugblikkend vertelt Sylvester: 'Het was geweldig om te zien dat er zoveel mensen betrokken waren en een steentje wilden bijdragen. Daarnaast hebben we van zowel collega’s als buitenstaanders ook veel leuke reacties gehad op de actie. We kregen vaak te horen dat men het prachtig vindt dat we met vrijwilligers de dak- en thuislozen in de stad Groningen willen voorzien van extra eten en drinken.'

Het initiatief

Het Leger des Heils probeert met de soepfiets mensen te bereiken die een afstand hebben tot de maatschappij of die hulpverlening mijden. Het is vooral voorzien in de eerste levensbehoefte, maar het is ook gericht op contact met en aandacht voor onze medemens.
Het Leger des Heils zet zich al jaren in voor de mensen zonder hulp aan de rand van de maatschappij. Een van de manieren waarmee dit geprobeerd wordt, is door de inzet van de soepfiets of in andere plaatsen met de soepbus. Het Leger des Heils gaat daarmee op zoek naar dak- en thuisloze mensen. Carlien Kappert, regiomanager Groningen: 'Wij zoeken altijd naar het verhaal achter de mens en leggen middels de soepfiets graag contact om het vertrouwen te winnen. En als het nodig is, verwijzen we door naar verdere hulpverlening. Het doel van ons veldwerk, waar de soepfiets onderdeel van is, is om dakloosheid op te heffen en perspectief voor de toekomst te bieden.'

Winterperiode dragelijk maken

Vrijwilligers van het Leger des Heils trekken wekelijks op vrijdag en zaterdag met de fiets de binnenstad in om dak- en thuisloze mensen en ieder ander die daar behoefte aan heeft, te voorzien van onder meer soep, broodjes en koffie of om gewoon een praatje te maken.
De huidige groep vrijwilligers bestaat uit ongeveer 25 personen, die bij toerbeurt per tweetal op pad gaan. Zij zijn erg blij met de nieuwe soepfiets. 'Het is sowieso een ontzettend belangrijk initiatief, dat met deze opvallende soepfiets nog beter gezien zal worden. Het doel is natuurlijk om de mensen wekelijks te mogen treffen en ze te voorzien van wat extra’s om de winterperiode meer dragelijk te maken', laat een van de vrijwilligers weten.