Groningen krijgt een nieuwe whiskysoort: 'Daar droom je als liefhebber van'

Thijs Dijkstra
Thijs Dijkstra © Remco in 't Hof/RTV Noord
In De Graanrepubliek, een broedplaats voor allerhande tarweproducten in Bad Nieuweschans, wordt momenteel gewerkt aan een nieuw Gronings drankje: Dollard Whisky.
Thijs Dijkstra staat bekend als de beste whisky-proever van Groningen, hij kent alle distilleerderijen in Schotland, maar het lanceren van zijn eigen whiskymerk spant toch wel de kroon.

Oergranen

'Groningse boeren die de oergranen leveren, een eigen distilleerderij, eikenhouten vaten. Dat wordt een prachtig product', weet Dijkstra zeker. 'Het hele productieproces in eigen hand houden, daar droom je als liefhebber van.'

Graanrepubliek

Dollard Whisky wordt straks gestookt in de Graanrepubliek, waar ook met graanproducten zoals brood en bier gewerkt wordt. Momenteel wordt de voormalige remise en cultureel centrum in Bad Nieuweschans verder verbouwd tot een coöperatie waarin allerlei ondernemers en plannenmakers zich hebben verzameld. 'Als het gebouw klaar is voor het publiek moet het een graanbeleving worden, met hapjes en drankjes, leuk voor een dagje uit', hoopt Dijkstra.
Bekijk de video:
Nieuw drank uut Grunnen: Dollard Whisky

Rijpen

Maar voordat er van de whisky genipt kan worden moet nog even geduld bewaard worden. Immers, whisky is een beschermde productnaam. De drank moet minimaal drie jaar op vat hebben gerijpt voordat hij het whisky-etiket krijgt. 'Ik verwacht een mooi, warm en pittig drankje', zegt de connaisseur. 'Dat eikenhout geeft hem straks kleur en body.'
Deze week wordt de drank officieel gelanceerd.