Extra geld voor Groningse monumentale en karakteristieke panden

De voormalige school aan de Sint Walburgstraat in Groningen
De voormalige school aan de Sint Walburgstraat in Groningen © Google Street View
De provincie Groningen legt 1 miljoen euro extra op tafel voor behoud en restauratie van karakteristieke panden en gemeentelijke monumenten Stad en Ommeland.
Het geld wordt gestort in het zogeheten Cultuurfonds Monumenten Groningen. Dit fonds stelt eigenaren van een gemeentelijk monument of karakteristiek en beeldbepalend pand in staat om een lening aan te vragen voor restauratie, herstel, herbestemming en verduurzaming van het pand.

Voormalige school

Een voorbeeld van zo'n pand is een voormalige school aan de Sint Walburgstraat in de Groninger binnenstad. De bewoner van dit pand restaureert en verduurzaamt het gebouw met een lening uit het Cultuurfonds voor Monumenten.
Het pand krijgt als een cohousing-project (vorm van gemeenschappelijk wonen) een nieuwe bestemming. In de oude school komen appartementen met gemeenschappelijke ruimtes.

2,1 miljoen euro

Gedeputeerde erfgoed Mirjam Wulfse is enthousiast over de ontwikkelingen: 'Dankzij dit fonds hebben we sinds 2003 vele eigenaren kunnen ondersteunen. En die steun is ook hard nodig om die gemeentelijke monumenten en karakteristieke panden binnen beschermde stads- en dorpsgezichten te kunnen behouden.'
De provincie stortte eerder al € 2,1 miljoen euro extra in het fonds. Dit geld is inmiddels bijna uitgeleend. Het Nationaal Restauratiefonds vult dat bedrag aan met € 350.000. De uitvoering van dit fonds wordt verzorgd door het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Restauratiefonds.