Burgemeester over xtc-gebruikers: ‘Hoe zielig kan een bestaan zijn?’

xtc-pillen
xtc-pillen © ANP / Bas Czerwinski
Burgemeester Koen Schuiling van Groningen heeft geen goed woord over voor mensen die xtc gebruiken. ‘Er zijn mensen die denken: Als ik geen pilletje heb gehad, heb ik geen leuk feest. Maar dat is natuurlijk flauwekul. Als ik voor die keuze zou staan, dan zou ik niet naar zo'n feestje gaan. Maar dat is mijn particuliere opvatting.'
'Het is natuurlijk tamelijk triest als je denkt dat je eerst twee pilletjes moet hebben voordat je een leuk feest hebt. Hoe zielig kan een bestaan zijn?', zei Schuiling woensdagavond.

Cocaïne en cannabis

De burgemeester deed zijn uitspraken in een debat over drugsresten in het Groningse rioolwater. Politieke partijen in de gemeenteraad van Groningen lieten woensdag voor het eerst hun licht schijnen over de uitkomsten van het onderzoek daarnaar. Het drugsgebruik in Groningen is vergelijkbaar met dat in Amsterdam en Rotterdam, bleek begin september. Vooral cocaïne en cannabis worden relatief veel gebruikt in Stad.
Burgemeester Koen Schuiling
Burgemeester Koen Schuiling © Gemeente Groningen
De partijen in de gemeenteraad uitten hun zorgen over de onderzoeksresultaten, maar zijn het nog niet eens over de aanpak ervan. Veel partijen willen vooral meer onderzoek: Ze willen bijvoorbeeld weten welke groepen mensen in de stad drugs gebruiken en welke redenen er zijn voor het drugsgebruik.

Wietproef

Burgemeester Schuiling liet verder weten dat hij geen idee heeft wanneer de wietproef in zijn gemeente gaat beginnen. In die proef gaan tien steden experimenteren met legaal geteelde softdrugs wiet en hasj. 'Ik denk dat de proef op 1 januari begint. Maar ik weet niet in welk jaar', grapte Schuiling.
Het experiment had eigenlijk dit jaar van start moeten gaan. Het ministerie van Volksgezondheid liet in maart weten dat het experiment niet eerder dan in het tweede kwartaal van 2023 zou beginnen.

Zoektocht naar locaties

Voor het experiment worden tien telers aangewezen, die dus legaal wiet mogen kweken. Maar zover is het nog niet. De legale kweek komt nog niet van de grond, 'bijvoorbeeld vanwege vragen rond de beveiliging en naar terreinen waar telers zich kunnen vestigen', zegt Schuiling.
'Niet al die vragen zijn nog beantwoord. Bovendien zijn er verschillen in snelheid tussen de gemeenten. Bij de één hoeft er alleen nog maar gebouwd te worden, maar bij de ander moet er nog een complete vergunningsprocedure doorlopen moet worden.'

Bankrekening

Ook het openen van een bankrekening blijkt lastig te zijn. 'Banken worden geacht honderden miljoenen te investeren om te voorkomen dat ze investeren in illegale activiteiten', legt burgemeester Schuiling uit. 'Maar het telen van wiet is illegaal, dus dat wringt met elkaar.'
Schuiling hoopt komende maand meer duidelijkheid te krijgen over de start van de wietproef. Dan verwacht hij een brief vanuit Den Haag.