Handen nog niet op elkaar voor referenda in Westerwolde: 'Het kan leiden tot teleurstelling'

Een stembiljet tijdens een landelijk referendum
Een stembiljet tijdens een landelijk referendum © ANP
Een meerderheid van de gemeenteraad in Westerwolde twijfelt of gemeentelijke referenda het vertrouwen in de politiek vergroten. Woensdagavond spraken ze voor het eerst over het plan om raadgevende referenda over gemeentelijke besluiten mogelijk te maken.
De PvdA en Gemeentebelangen, de twee grootste partijen in Westerwolde, zijn niet enthousiast. Recent heeft de raad nieuwe afspraken gemaakt over hoe ze burgers bij besluiten gaan betrekken. 'Het moment van dit voorstel is daarom ongelukkig', zegt Ronald Koskamp (Gemeentebelangen).
Collega-coalitiepartij PvdA ziet referenda op voorhand al helemaal niet zitten. 'Wij zien het referendum niet als een uitbreiding van het democratisch instrumentarium', aldus raadslid Sander Keizer (PvdA). De partij ziet meer in de eerder vastgestelde manier van burgerparticipatie, de zogenaamde rondetafelgesprekken. Raadsleden gaan dan in gesprek met burgers om informatie te verzamelen.
Referenda stimuleren inwoners om deel te nemen aan discussies
PVV-raadslid Robert Rep

Vertrouwen politiek vergroten

Voor initiatiefnemer Edith van der Horst (Ecologisch Alternatief) van de referendumdiscussie zijn die gesprekken niet voldoende. 'Bij zulke gesprekken beslist uiteindelijk de raad, maar bij een referendum kunnen burgers ook meebeslissen', zegt ze. Het vertrouwen in de politiek moet daarmee worden vergroot.
Aan haar zijde vindt ze de PVV. 'In een goedwerkende democratie hoor je betrokkenheid te vragen van inwoners. Referenda stimuleren inwoners om deel te nemen aan discussies', zegt raadslid Robert Rep (PVV).

Een referendum kan vertrouwen schaden

Maar of je met referenda het vertrouwen in de politiek vergroot? Het gemeentebestuur is van mening dat het juist het vertrouwen kan schaden. De redenatie: wanneer een klein deel van de gemeente gaat stemmen bij een referendum en de raad uiteindelijk besluit om de uitslag niet te volgen, ondermijnt dat juist het vertrouwen in de politiek.
Bovendien stelt burgemeester Jaap Velema dat de mensen in Westerwolde worden vertegenwoordigd in de gemeenteraad. 'De verkiezingen zijn net geweest en er zijn heel veel partijen. Daarnaast hebben we de ambitie uitgesproken om wat vaker bewoners op te zoeken. We waarderen het voorstel, maar we denken dat dit instrument niet het geëigende instrument is en misschien kan leiden tot teleurstelling.'
Over drie weken spreekt de gemeenteraad opnieuw over het voorstel en valt een beslissing. Alleen de PVV heeft hardop gezegd dat ze het voorstel van initiatiefnemer Ecologisch Alternatief gaat steunen.