Na twee jaar klussen is hij af: het herstelde grenskantoor bij Rhederbrug

Richart Joling voor zijn opgeknapte voormalige grenskantoor
Richart Joling voor zijn opgeknapte voormalige grenskantoor © Martijn Klungel/RTV Noord
Het heeft twee jaar lang klussen, zwoegen en tegenslagen verwerken gekost. Maar het resultaat mag er wezen: een hersteld grenskantoor waar oud-douaniers van zeggen: 'Het is net zoals vroeger.'
Vrijdag werd het opgeknapte gebouw officieel in gebruik genomen. Eigenaar Richart Joling is opgelucht dat het nu écht af is. 'Het was afzien. Met de wetenschap van nu weet ik niet of er ik opnieuw aan zou beginnen', zegt hij.
Bekijk hier beelden van het opgeknapte grenskantoor:
Grenskantoor Rhederbrug in ere hersteld: 'Ik weet niet of ik het opnieuw zou doen'
Tijdens de opknapwerkzaamheden werd de historie van het gebouw wel heel tastbaar. In het plafond vond hij oude douanepapieren. 'Ik dacht: wat is dat dan?', zegt Joling, terwijl hij de stapel vasthoudt. 'Dit zat in het plafond verstopt.'

Documenten in het plafond

Een deel van de documenten hangt nu aan de muur in het voormalige grenskantoor. De overige papieren gaan waarschijnlijk naar een historische vereniging.
Waarom de documenten in het plafond verstopt waren, weet Joling niet. Ook oud-medewerker Paul Zwerver heeft geen idee. Hij is blij dat het kantoor hersteld is.
Volgens hem lijkt het voormalige grenskantoor, dat daarvoor steeds meer een bouwval werd, inmiddels weer op het kantoor van zestig jaar geleden. 'Het is precies dezelfde stijl', vertelt de oud douanier.

Van 'rotte kies' naar 'parel van Westerwolde'

Het grenskantoor voordat Joling het kocht
Het grenskantoor voordat Joling het kocht © Marten Nauta/RTV Noord
Ook de gemeente Westerwolde stoorde zich aan de 'rotte kies' bij de grensovergang. Ze kochten het daarom met als doel om een ondernemer te vinden die er iets mee wilde doen. Voor een symbolisch bedrag van één euro kocht Joling het vervolgens weer van de gemeente. Zo moest het gebouw toch behouden blijven.
En dat is dus gelukt. Het gebouw is van 'rotte kies' naar 'parel van Westerwolde' getransformeerd, vindt wethouder Giny Luth. Ze is erg blij dat het gebouw, dat één van de weinige overgebleven grenskantoren is, behouden blijft voor de toekomst. 'Het maakt ons ongelooflijk trots', aldus de wethouder.

Zaterdag open dag

In het grenskantoor zitten nu kantoren die door Joling gebruikt zullen worden. Het plan is om ze ook te gaan verhuren. Belangstellenden kunnen komende zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur zelf een kijkje nemen bij het opgeknapte gebouw.