Asielzoeker die auto's beschadigde met slagboom blijft opnieuw langer vastzitten

De asielzoeker vernielde meerdere auto's op de N366 met een slagboom
De asielzoeker vernielde meerdere auto's op de N366 met een slagboom © Jeroen Kuiten
De asielzoeker die medio november met een slagboom de N366 bij Ter Apel opliep en auto's beschadigde, blijft langer vastzitten.
Zijn voorarrest is verlengd tot de maximale periode van negentig dagen. Daarna zal hij voor het eerst voor de rechter moeten verschijnen.
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 22-jarige asielzoeker van poging doodslag, poging zware mishandeling en vernielingen. Hij wordt niet via het snelrecht berecht, omdat de verdenkingen te zwaar zijn voor die procedure.

Slagboom van aanmeldcentrum

Op woensdag 9 november maakte de asielzoekers stampij bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, een kleine honderd meter verwijderd van de autoweg. Beveiligers konden niet voorkomen dat hij daar een slagboom vernielde en die meenam om auto's te vernielen op de autoweg.

Burgemeester eist maatregelen

Het was reden voor burgemeester Jaap Velema om te pleiten voor een betere samenwerking tussen de verschillende partijen. Hij is van mening dat het voorval te voorkomen was. Velema eiste van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) dat hij maatregelen nam.
Zo reageerde burgemeester Jaap Velema twee weken geleden op de gebeurtenissen op de autoweg:
Velema: 'Ik ben zeer boos en verontwaardigd'
De vier automobilisten die schade hebben opgelopen, zijn geholpen door de gemeente Westerwolde. Dat deed de gemeente ook al bij een andere asielzoeker die een paar weken daarvoor tientallen autoruiten kapot sloeg. De rekening is toen naar het ministerie van Justitie en Veiligheid gegaan.