'Vrouwen in werkplaatsen zijn vaak commerciëler en resultaatgerichter dan mannen'

Fiona Zondervan in haar werkplaats in Den Horn
Fiona Zondervan in haar werkplaats in Den Horn © RTV Noord/Jasmijn Wijnbergen
Er werken zowel mannen als vrouwen in werkplaatsen. Maar de manier waarop ze daar te werk gaan verschilt nogal van elkaar. Tot die conclusie komt fotograaf Otto Kalkhoven uit Eppenhuizen.
Kalkhoven maakte er speciaal boek over dat heet 'Vrouw en Werkplaats'. Al eerder ging hij het hele land door voor het boek over mannen in de werkplaats.

Opgeruimder dan mannen

'De werkplaatsen van vrouwen zijn doorgaans opgeruimder', zegt Kalkhoven. 'Ook gaan ze anders te werk. Als ze een plan hebben, gaan ze een cursus doen, en vervolgens gereedschap en machines kopen.'
Maar daarbij blijft het verschil niet. 'Ze hebben vaak ook al heel snel klanten, doordat ze handig zijn op social media, en hebben vaak al vrij snel een webshop. Zijn zijn, kortom, heel resultaatgericht bezig. Bij mannen is het meer een groeiproces.
'Het vrouwenboek is frisser dan het mannenboek'

Deel van een loods

Eén van de mooiste werkplaatsen die Kalkhoven tegenkomt is die van beeldhouwer Fiona Zondervan. Ze heeft een deel van een loods afgehuurd in Den Horn, waar ze nu al zo'n acht jaar zit. Ze heeft een kantoortje met daaraan vast een werkruimte. Overal staan beelden van dieren en machines, en er hangt handgereedschap om mee te werken.
'Het is een geweldige plek', zegt Zondervan over haar deel in de loods. 'Ik wil hier nooit meer weg.'

Bezig zowel binnen als buiten de loods

Door haar beeldhouwwerk is ze zowel binnen als buiten de loods bezig. Zondervan is blij dat ze een werkplek heeft gevonden waar ze kan doen wat ze wil.
Ik heb hier rust en kan hier alleen zijn, maar ik kan ook lawaai maken
Fiona Zondervan - beeldhouwer
'Ik heb hier rust en kan hier alleen zijn, maar ik kan ook lawaai maken', vertelt ze enthousiast. 'Ik moet de ruimte hebben, dan kan ik afstand nemen. Dan kan ik goed kijken naar mijn werk.'
Fiona Zondervan aan het werk in haar werkplaats
Fiona Zondervan aan het werk in haar werkplaats © Jasmijn Wijnbergen/RTV Noord

'Ik vind mijn manier van werken heel gewoon'

Zondervan vond het erg leuk dat Kalkhoven haar benaderde voor het boek. Ze vindt het goed dat het boek alleen over vrouwen gaat, maar of zij als beeldhouwende vrouw nou zichzelf nou zo bijzonder vindt, dat niet. 'Ik vind mijn manier van werken en wat ik doe als werk, dat vind ik heel gewoon.'
Kalkhoven over de werkplaats van Zondervan: 'Je ziet echt dat die plek als een warme jas om haar heen zit.'

Zoeken nog best lastig

Kalkhoven wilde in zijn boek zoveel mogelijk disciplines, maar bovendien vrouwen uit alle provincies. 'En die combinatie maakte het zoeken eigenlijk nog best lastig', geeft hij toe.
Het resultaat is mooier dan verwacht, vindt Kalkhoven. 'Op de één of andere manier is het frisser dan het mannenboek.'