Geen windmolens in fotoboek over Meeden: 'Die zijn een splijtzwam voor de samenleving'

Het fotoboek van Meeden
Het fotoboek van Meeden © Jeroen Willems/RTV Noord
Een grote wens van de dorpsraadcoöperatie (DRC) in Meeden is uitgekomen. Na een voorbereiding van bijna twee jaren presenteren ze dit weekend het fotoboek 'Hoe Meeden veranderde...'. Aan de hand van foto's van nu en vroeger is te zien hoe het dorp in de laatste vijftig jaar is getransformeerd naar het Meeden van nu. Opvallend: in het boek staan geen windmolens.
Wie het boek openslaat ziet op de linker bladzijde altijd een archieffoto en op de rechter bladzijde een foto van de huidige situatie. De teksten bij de foto's zijn geschreven door Meedenaar Luppo Kruizinga. Als oud-voorzitter van zwembad De Kolck geniet hij vooral van die foto's.

Koudwaterbad met kikkers

'In 1929 was het een koudwaterbad met kikkers, vissen en snoeken, maar voor die tijd was het toch al een modern zwembad omdat er sowieso gezwommen kon worden. Het huidige zwembad geeft een beeld van het dorp dat dit bad zelfstandig in stand heeft weten te houden, nadat de gemeente Menterwolde de handen er van af trok', zegt Kruizinga.
Bekijk de video:
Geen windmolens in nostalgisch fotoboek Meeden

Ecologisch paradijsje

Verderop in het boek staan veel foto's van oude boerderijen die inmiddels zijn verdwenen. Soms komen daar nieuwe woningen voor terug, maar soms ook niet.
In het boek zie je dat alle veranderingen niet meteen verslechteringen hoeven te zijn
Luppo Kruizinga
'Hier zie je bijvoorbeeld een vervallen boerderij, met bomen en bosschages er om heen. Het mooie hiervan is dat het nu een ecologisch paradijsje is geworden waar uilen, bunzingen en marters naar hartenlust kunnen leven. Zo zie je dat alle veranderingen niet meteen verslechteringen hoeven te zijn.'
Foto's van de hoek Hereweg/Kerkstraat in Meeden
Foto's van de hoek Hereweg/Kerkstraat in Meeden © Jeroen Willems/RTV Noord

Geen Windmolens

Het aanzicht van Meeden wordt tegenwoordig voor een groot deel bepaald door de windmolens van Windpark N33. Toch hebben die molens geen plek gekregen in het boek. Een bewuste keuze volgens Kruizinga.
'De windmolens hebben in Meeden als een splijtzwam gewerkt voor de samenleving. De dorpsraadcoöperatie was van mening dat die windmolens nog maar even een tijdje buiten beeld moesten blijven. Misschien in de volgende uitgave over vijftig jaar, maar voorlopig even niet.'
Het boek is uitgegeven door Jo Tingen uit Wildervank. De oplage bedraagt 450 boeken en is al bijna uitverkocht.