Waterschapsbelasting Noorderzijlvest met tien procent omhoog

Geld
Geld © ANP
Waterschap Noorderzijlvest verhoogt de waterschapsbelasting voor komend jaar met tien procent. Volgens het waterschap zijn de kosten voor projecten en geplande werkzaamheden flink gestegen.
Door de stijging gaat de waterschapsbelasting gemiddeld met ruim 28 euro per jaar omhoog. De mogelijkheden om kwijtschelding aan te vragen worden komend jaar verruimd.

Geld uit reserves niet meer mogelijk

In het verleden heeft Noorderzijlvest geld uit de reserves gehaald om prijsstijgingen te dempen. Naar eigen zeggen is dat nu niet meer mogelijk en zal een deel van de kosten doorberekend moeten worden. Zo wil het Waterschap haar reserves achter de hand houden voor stijgende kosten in de toekomst.
Eerder werd al bekend dat bij Waterschap Hunze en Aa's de belasting licht stijgt. Een gezin met een eigen huis van 266.000 euro betaalt zo'n 5,5 euro meer.

Gemiddeld 308,47 euro per jaar

Gemiddeld betaalt een gezin met een huurwoning 308,47 euro per jaar aan waterschapsbelasting. Door de stijging moet er komend jaar 336,56 euro worden betaald. Dat is een verhoging van ruim 28 euro per jaar.
Voor een alleenstaande met een koophuis gaat de waterschapsbelasting met ruim 29 euro per jaar omhoog. Agrarische bedrijven zien de rekening van het waterschap met gemiddeld zevenhonderd euro stijgen. Voor mkb-bedrijven gaat het om een stijging van gemiddeld tweehonderd euro.

Norm voor kwijtscheldingen verruimd

Tegelijk met de belastingverhoging, heeft Noorderzijlvest besloten de norm voor kwijtschelding te verruimen. Hierdoor zullen meer mensen in aanmerking komen voor de kwijtschelding. De vermogensdrempel (het bedrag dat iemand op de spaarrekening mag hebben staan) wordt met 2.000 euro verhoogd.
Waterschap Noorderzijlvest
Het Waterschap Noorderzijlvest is verantwoordelijk voor de waterhuishouding in de gemeentes Groningen, Het Hogeland, Eemsdelta, Westerkwartier, Assen, Midden-Drenthe, Tynaarlo, Noordenveld en Noardeast-Fryslân.
De hoogte van de belasting is afhankelijk van de samenstelling van het huishouden en of er sprake is van een huurhuis of een koopwoning. Voor bedrijven en particulieren gelden verschillende tarieven.