Eerste koets van Nienoord na jaren weer helemaal compleet

Geert Heikens samen bij de complete koets
Geert Heikens samen bij de complete koets © Derk Bosscher/RTV Noord
De allereerste koets van museum Nienoord is weer compleet. De lantaarns die nog ontbraken zijn erop gezet. 'Het past perfect, als een deksel op een doosje.'
De koets was de eerste in de collectie van 250 koetsen van museum Nienoord. De vader van Geert Heikens, Koos, was koetsenverzamelaar en voormalig eigenaar van de eerste koets. Hij is inmiddels overleden.

Lantaarns in de tuin opgehangen

Heikens heeft al die jaren niet geweten dat het zo'n bijzondere koets was. De koets had zijn vader ooit eens in Noord Holland gekocht en staat al heel lang in een museum. De lantaarns had Heikens gewoon thuis, ooit eens van zijn vader gekregen en gewoon in de tuin opgehangen.
Bekijk de koets hier:

'Als een deksel op een doosje'

Heikens vertelt: Op een gegeven moment dacht ik, die lantaarns horen hier helemaal niet. Waarom moet ik die dingen hebben, ze horen in een museum.' Hij heeft gelijk contact gezocht met het museum. 'Daar zei iemand meteen: 'Ik weet waar ze bij horen!' En dat was dus bij deze koets. En kijk, als je het nu ziet, het past perfect, als een deksel op een doosje.'
De complete koets
De complete koets © Derk Bosscher/RTV Noord

Koets van Belgische koning

Met het terugkrijgen van de lantaarns is ook een stukje geschiedenis van de koets duidelijk geworden. Het blijkt namelijk te gaan om een Belgische koninklijke koets, vanwege de Belgische koningskronen die op de glazen staan. In de negentiende eeuw waren deze zogeheten Landauers hele populaire koetsen.
De allereerste koets is nu dus weer helemaal compleet.