Provincie en Arriva gaan vier waterstoftreinen kopen

De waterstoftrein
De waterstoftrein © Martin Drent/RTV Noord
De provincie Groningen en treinvervoerder Arriva gaan definitief vier waterstoftreinen kopen. Ze starten daarvoor een Europese aanbesteding. Daarvoor hebben ze donderdag een overeenkomst getekend.
Het is de bedoeling dat reizigers vanaf eind 2027 met waterstoftreinen kunnen reizen op het traject Delfzijl-Groningen-Veendam en incidenteel ook op de andere spoorlijnen in onze provincie en richting het Duitse Leer. De provincie en Arriva willen de waterstoftreinen bovendien gaan inzetten op het traject Veendam-Stadskanaal, als de aanleg hiervan doorgaat.

Zestig miljoen euro

De aanschaf van de vier treinen gaat 60 miljoen euro kosten. Het Rijk besloot vorige week 15 miljoen euro beschikbaar te stellen als bijdrage in de kosten. Het Nationaal Programma Groningen betaalt 7 miljoen euro, Europa draagt 5,8 miljoen euro bij.
Daarnaast ontvangt de provincie 5 miljoen euro van het Rijk voor het bouwen van een waterstoftankinstallatie.

In 2035 emissievrij OV

Groningen krijgt met de waterstoftreinen de landelijke primeur van emissievrij vervoer op niet-geëlektrificeerd spoor. De waterstoftreinen rijden niet alleen op duurzaam geproduceerde brandstof, ook zijn de treinen stiller dan de huidige dieseltreinen. De provincie zegt hiermee 'de volgende stap in de verduurzaming van het Groningse openbaar vervoer' te zetten.
De provincies, spoorbeheerder ProRail, het Rijk en Arriva willen uiteindelijk alle treinen in Noord-Nederland zonder uitstoot en op duurzaam geproduceerde brandstof laten rijden. De provincie wil in 2035 volledig overgaan op zero-emissie openbaar vervoer.