Huurders Palembangstraat in Stad klaar met Lefier: 'Schimmelwoningen zijn het!'

De bewoners van de Palembangstraat in de Indische Buurt zijn het helemaal zat. Ze hebben al tijden last van schimmel, tocht en kou in hun sociale huurwoningen. Voor hen is de maat vol. Ze gingen daarom langs bij woningbouwvereniging Lefier om eisen op tafel te leggen.
Gewapend met een bord vol foto's van de toestanden in de woningen, stappen buurmannen Casper Hoiting en Gerard Zuidema af op het kantoor van Lefier. Samen met de omwonenden willen ze niet langer in de wacht staan en komen daarom in actie.

Problemen afschuiven

Onderhoud wordt in de ogen van de bewoners niet of nauwelijks uitgevoerd. 'Als je belt voor schimmel in je woning, vragen ze of ik een spray wil kopen. De bouwmarkt lacht zich dood, ik kan daar elke week wel langskomen', vertelt Hoiting. Zijn geduld raakt zo langzamerhand op. 
Ook zijn buurman Gerard Zuidema heeft er schoon genoeg van. 'Dan komen ze met het voorstel of ik de beschimmelde muren opnieuw wil verven. Zes weken later kruipt het daar gewoon weer doorheen.' Hij heeft het gevoel dat de woningbouwvereniging de problemen afschuift.

Actieplan

De problematiek in de Palembangstraat blijft niet onopgemerkt. SP Groningen heeft de huizen al langer op de radar en organiseerde recentelijk een buurtbijeenkomst. Samen met de huurders stelde de partij een actieplan op.

Capaciteitsprobleem

Lefier zegt in een reactie eerst alle individuele klachten in kaart te willen brengen. Een grootschalige renovatie op korte termijn blijkt echter niet haalbaar. 'We zitten met capaciteitsproblemen en kunnen daardoor geen beloftes doen', stelt woordvoerder Gijs Bosman. 
Volgens Zuidema en zijn buurman is het daar te laat voor. 'Lefier had allang in de dossiers kunnen kijken, ze wisten wat er speelt.' De huurders hebben Lefier een ultimatum gesteld: voor 7 december zal Lefier met een reactie moeten komen. Als er dan geen oplossing komt, gaan ze opnieuw bij de corporatie langs.
Bekijk hieronder de reportage van OOG TV:
Bewoners schimmelwoningen langs bij Lefier: 'We zijn het helemaal zat'