Tiener krijgt cel voor plunderen brillenzaak tijdens coronarellen

De vernielde winkelpui van Greving & Greving opticiens
De vernielde winkelpui van Greving & Greving opticiens © ProNews
De rechter heeft een zestienjarige Stadjer voor het plunderen en vernielen van een brillenzaak aan de Grote Markt en diefstal veroordeeld tot 182 dagen jeugddetentie. De straf, die gelijk was aan de eis, heeft de tiener in voorarrest al uitgezeten.
De plundering van de brillenzaak gebeurde vorig jaar november tijdens een coronademonstratie. De demonstratie op de zondagmiddag mondde uit in rellen.

Ook bushokjes vernield

Met een groep sloeg de tiener in de brillenzaak aan het plunderen. Ook werden bushokjes vernield. Voor het laatste was te weinig bewijs om de tiener ook daarvoor te veroordelen.
De schade in de brillenzaak was groot, maar is inmiddels door de verzekering vergoed.
De zestienjarige is de eerste van die groep die voor de kinderrechter moest verschijnen. Vanwege zijn leeftijd werd de zaak achter gesloten deuren behandeld. De rest van de groep moet later voor de rechter verschijnen.

Diefstal van drie scooters

De rechter legde de straf ook op voor diefstal van drie scooters in april van dit jaar. De rechter hield rekening met de gedragsstoornissen en de verminderde toerekenbaarheid van de jongen. De tiener is eerder veroordeeld voor dergelijke feiten.