Groningers zijn bijna kwart van inkomen kwijt aan energie, Amsterdammers 'slechts' 13,7 procent

Energiequote per provincie
Energiequote per provincie © Zonneplan
De gestegen energiekosten zorgen voor een kloof tussen de Randstad en de rest van Nederland. Vooral Groningers worden hard getroffen door de oplopende prijzen: die zijn bijna een kwart van hun inkomen kwijt aan energie.
Dat blijkt uit een analyse van energiebedrijf Zonneplan op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Pekelders betalen het meest

Groningers zijn gemiddeld 23,6 procent van hun inkomen kwijt aan de energierekening. Pekelders komen er het slechtst vanaf: zij besteden 28,3 procent van hun inkomen aan gas en stroom. De kloof tussen het Noorden en de Randstad wordt veroorzaakt door de combinatie van gemiddeld lagere inkomens en grotere, oudere huizen met hogere stookkosten in onze provincie.
In de interactieve grafiek hieronder, gemaakt door Zonneplan, zie je de energiequote per gemeente. Dat zijn de gemiddelde maandelijkse energiekosten als percentage van het besteedbaar inkomen per huishouden, gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling van huishoudens.

Energiearmoede

Zonneplan berekende per gemeente en provincie de gemiddelde maandelijkse energiekosten en zette dat af tegen het besteedbaar inkomen per huishouden, gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling. Waar Groningen, Drenthe en Friesland tot een energiequote van meer dan 22 procent komen, gaat het in Flevoland om ‘slechts’ 15 procent. En een Utrechter houdt na het betalen van de energierekening 679 euro meer over dan een Groninger. In Amsterdam is de energiequote met 13,7 procent het laagst van heel Nederland. Desondanks is het overal alle hens aan dek, want bij een energiequote van 10 procent is sprake van ‘energiearmoede’.