Arbeidsinspectie: Qbuzz schiet tekort bij begeleiding chauffeurs op bussen naar Ter Apel (update)

Bus 73 op het station van Emmen
Bus 73 op het station van Emmen © Marten Nauta/RTV Noord
Qbuzz geeft te weinig begeleiding aan buschauffeurs op de lijnen 72 en 73, die langs Ter Apel rijden. Op die bussen is sprake van relatief veel agressie en geweld door asielzoekers. Vooral bij de haltes gaat het geregeld mis.
Qbuzz doet volgens een rapport van de Nederlandse Arbeidsinspectie te weinig om buschauffeurs voor te bereiden op gevaarlijke situaties. Uit documenten en gesprekken met chauffeurs, teammanagers en ondernemingsraad blijkt dat niet alle chauffeurs agressie- en geweldtrainingen hebben gevolgd.

Nazorg bij incidenten onvoldoende

De opvang en nazorg bij incidenten is bovendien onvoldoende en 'komt vrij laat op gang', schrijft de inspectie. Ook de verplichte Risico Inventarisatie en Evaluatie is niet compleet. De beoordeling van de risico's rondom agressie en geweld bij de risicolijnen, zoals lijn 72 en 73, ontbreken.
Vertrouwenspersonen zijn onvoldoende onafhankelijk en toegankelijk
Rapport Nederlandse Arbeidsinspectie
Verder mist bij Qbuzz een actueel Plan van Aanpak dat agressie en geweld moet voorkomen of beperken. Medewerkers worden onvoldoende getraind in wat ze moeten doen als ze met agressie of geweld te maken krijgen.
Als chauffeurs naar een vertrouwenspersoon willen stappen om te praten over hun ervaringen, kunnen ze kiezen uit drie collega's. Maar een aantal van die collega's heeft een leidinggevende functie, schrijft de arbeidsinspectie. 'Daardoor hebben ze geen neutrale positie. Ze zijn onvoldoende onafhankelijk en toegankelijk.'

1 december

Qbuzz kreeg het rapport in juli 2022 toegestuurd en de Arbeidsinspectie sommeerde het busbedrijf toen al om de problemen voor 1 december 2022 te verhelpen. Alleen voor het trainen van medewerkers krijgt Qbuzz meer tijd: tot 1 december 2023.
Een woordvoerder van de Arbeidsinspectie zegt niet te weten of Qbuzz de tekortkomingen al heeft verholpen. 'Dat controleren we op of na 1 december, want we hebben Qbuzz tot dat moment de tijd gegeven', zegt hij.

FNV: Qbuzz houdt rapport stil

Vakbond FNV is van mening dat Qbuzz het rapport van de Arbeidsinspectie stilhoudt. 'Werknemers hebben nog niets gehoord over maatregelen, die uiterlijk over een week genomen moeten zijn', zegt Edwin Kuiper, bestuurder van FNV Streekvervoer.
De aanpak van agressie en geweld staat of valt bij erkenning van het probleem
Edwin Kuiper - bestuurder van FNV Streekvervoer
FNV voerde de afgelopen periode actie rond de veiligheid op de buslijnen rond Ter Apel. Zo reden ze met lege bussen langs Ter Apel en legden ze een ochtend het werk neer.
'De aanpak van agressie en geweld staat of valt bij erkenning van het probleem', zegt Kuiper, die de arbeidsinspectie inschakelde. 'We willen erkenning van het probleem en oplossingen voor de lange termijn die zorgen voor voldoende veiligheid.'

'Geschrokken'

Qbuzz laat in een reactie weten verrast te zijn door de aantijgingen van FNV. 'Omdat onze medewerkersvertegenwoordiging en de FNV het rapport hebben, is het niet stilgehouden. Op alle punten uit het rapport zijn verbeteracties ingezet. Ook dat is bekend. Dus de framing van de FNV, daar klopt niets van.'
Dit artikel is om 17:45 aangevuld met een reactie van Qbuzz.