Groot onderzoek naar gevolgen zoutwinning Nedmag

VEENDAM - Er komt een uitgebreid onderzoek naar de gevolgen van bodemdaling en de activiteiten van zoutproducent Nedmag in Veendam. Dat heeft de provincie Groningen donderdag bekendgemaakt.
De inwoners van Borgercompagnie en Tripscompagnie hebben jarenlang op zo'n onderzoek aangedrongen. In de loop van de tijd zijn er steeds meer scheuren in hun woningen ontstaan. De bewoners vermoeden dat dit veroorzaakt wordt door bodemdaling die weer het gevolg zou zijn van de zoutwinning.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Werkgroep Bodemdaling Nedmag. Hierin zitten vertegenwoordigers van de gemeenten Veendam en Menterwolde, waterschap Hunze en Aa's, Nedmag en het Staatstoezicht op de Mijnen. Het voorzitterschap is in handen van de provincie Groningen. Op 9 februari houdt de werkgroep in het Waterschapsgebouw in Veendam een inloopmiddag voor de dorpsbewoners. De eerste resultaten van het onderzoek worden begin volgend jaar verwacht.
Nedmag laat weten blij te zijn met het onderzoek. De directie verwacht dat de uitkomsten overeenkomen met de metingen uit de eigen onderzoeken van Nedmag.
Op basis van die metingen heeft het bedrijf tot nu toe altijd volgehouden dat er geen direct verband is tussen de zoutwinning en de schade aan de huizen.